Instellingen

Otterpassages aangelegd bij Wilnis en Waverveen

© ANP
WILNIS/WAVERVEEN - De provincie Utrecht is twee otterpassages rijker. Dit weekend wordt de laatste hand gelegd aan een oversteek voor de dieren bij een drukke verkeerskruising in Waverveen. Afgelopen week werd een passage bij Wilnis aangelegd.
Het gaat om zogenoemde drijvende otterpassages bij de N212. De otters worden met hekwerken naar een onderdoorgang geleid, maar hoeven daar niet te zwemmen. Ze kunnen over een drijvende plank naar de andere kant van de weg lopen.
De otter is een diersoort die van nature thuishoort in de waterrijke gebieden van Nederland. Hij eet vis en rivierkreeften. Door vervuiling en verstoring verdween de diersoort tijdelijk uit Nederland. Sinds daar iets aan is gedaan duiken de laatste jaren steeds meer otters op, onder meer in het westelijke deel van de provincie Utrecht bij de grens met Zuid-Holland.
Verkeer wordt gezien als de grootste bedreiging voor de otters. Wanneer de nachtdieren zich naar nieuwe leefgebieden verplaatsen steken ze wegen over. Het komt regelmatig voor dat ze dan worden aangereden.
Rijkswaterstaat en de provincie Utrecht hebben eerder al faunapassages aangelegd bij de oever van het Amsterdam-Rijnkanaal in Nigtevecht en Breukelen, en bij de A2 langs Vinkeveen, de A12 bij de Wiericke, de N212 bij Wilnis en de N201 die dwars door de Vinkeveense Plassen voert. Ook gemeenten en waterschappen zetten zich in om otters en andere dieren veilig te laten oversteken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.