Tienduizend Utrechters schuiven aan bij groot stadsdiner

Vijfschaft eten en kijken naar het Grote Utrecht Stadsdiner.
Vijfschaft eten en kijken naar het Grote Utrecht Stadsdiner. © Ingezonden
UTRECHT - De tweede grotendeels digitale editie van het Grote Utrecht Stadsdiner zit er weer op. Daarin deelden zo'n tienduizend Utrechters een maaltijd en verhalen. Het evenement was georganiseerd vanwege Wereldarmoededag en werd live uitgezonden bij RTV Utrecht en Ustad. Ook thuis konden Utrechters gratis mee-eten. Daarvoor werden eerder deze week al 2500 voedselpakketten uitgedeeld.

'Bijstand te laag'

Een van de gasten was wethouder Linda Voortman (GroenLinks). Zij gaat over werk en inkomen. Tijdens het gesprek ging het vooral over de zichtbaarheid van armoede in de stad. Voortman bevestigde dat het gaat om zo'n 15 procent van de Utrechtse bevolking. Volgens haar heeft corona geholpen bij het beter in beeld krijgen van die groep. "Mensen hebben soms het gevoel dat het aan henzelf ligt. Maar dat is niet zo. Het minimumloon en de bijstand zijn te laag."
De Utregse Vijfschaft

Koks van The Colour Kitchen hebben een traditioneel Utrechts recept samengesteld, de Utregse Vijfschaft, en daar een internationaal tintje aan gegeven. Deelnemers konden een dinerpakket met lokale producten bestellen en maken daarmee het gerecht klaar.

In een 'kookvlog' voorafgaand aan de talkshow op RTV Utrecht en UStad legden de koks uit hoe je het gerecht kunt bereiden. Bekijk hier de uitzending met de instructies:
- RTV Utrecht
- UStad

Voortman vindt dat die verhoogd moeten worden. "Maar ik wil niet alleen naar de landelijke politiek wijzen. We moeten ook kijken wat we in Utrecht doen." Volgens haar kent de stad een ruimhartig beleid als het gaat om armoederegelingen. Ze hoopt dat mensen zich niet schamen als ze daar aanspraak op moeten maken. "Dat is niet nodig. Denk vooral niet te snel: 'het zal wel niet voor mij zijn'. Je kunt gewoon hulp zoeken, je hoeft je er niet voor te schamen."
Tijdens het programma werd live geschakeld naar locaties waar Utrechters gezamenlijk dineerden. Onder meer een buurthuis en een studentenhuis kwamen voorbij. In de studio, opgebouwd in de centrale hal van de openbare bibliotheek op de Neude, schoven verschillende gasten aan zoals profvoetballer Redouan El Yaakoubi en econoom en filosoof Ingrid Robeyns. Het programma werd gepresenteerd door Gabriel Erlach en Oscar Kocken. De uitzending is hier terug te kijken.
Geldzorgen

Heb je geldzorgen? Neem dan contact op met jouw gemeente. In de stad Utrecht kun je terecht bij het buurtteam in je wijk. De hulp is altijd gratis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.