Piepende trams in IJsselstein straks verleden tijd? Provincie start met aanbrengen smeerinstallaties

© RTV Utrecht / Caroline Geijsman
IJSSELSTEIN - Speciale smeerinstallaties moeten vanaf vandaag een einde maken aan een vervelende piep die omwonenden langs het tramspoor in IJsselstein uit hun slaap houdt. Het geluid is al maanden een bron van ergernis in IJsselstein.
"Het zijn de nieuwe trams die het geluid veroorzaken", zegt Ron van Dopperen van de provincie Utrecht. "De nieuwe tram heeft een andere constructie dan de oude tram, de wielen zitten ook anders aan het voertuig dan we gewend waren, ze hebben meer vrije ruimte. Daarom maken ze ook meer geluid. Dat hadden we niet verwacht, maar het is wel heel vervelend voor de mensen in de buurt."

Werkzaamheden

Vandaag beginnen dus de werkzaamheden. "We plaatsen een machine vlakbij de bocht van de trambaan. Dat zijn de punten waar het geluid vooral hoorbaar is. Die machines die detecteren de tram en smeren dan een soort vet op de rails. De tram rijdt dat vervolgens uit. De extra smering zorgt dat het geluid wordt gedempt", aldus Van Dopperen.
De provincie verwacht dat het kastje de problemen zullen oplossen. "Dit systeem hebben we ook al in Nieuwegein en bij stadion Galgenwaard, dus nu gaan we die techniek ook in IJsselstein toepassen." Of de piep straks helemaal weg is, kan de provincie alleen niet beloven. "Het blijft een aandachtspunt. We kunnen wel een groot deel van de piep wegnemen en je zult er aandacht aan moeten besteden. Het is niet alleen de machine plaatsen, maar 'm ook goed afstellen."

Hinder

De werkzaamheden starten vanavond om 22.00 uur. In welke mate gaan bewoners en tramgebruikers hier last van krijgen? "Voordat we de smeerinstallatie gaan plaatsen, gaan we komende nacht beginnen op drie locaties met boorwerkzaamheden. Hopelijk is dat één, hooguit twee nachten en de mensen weten waarom we het doen." In totaal worden zes locaties aangepakt.
Tramgebruikers ervaren geen hinder omdat de werkzaamheden buiten de dienstregeling plaatsvinden. "Zodra de smeerinstallatie is geplaatst, kunnen we testen of er minder geluid wordt geproduceerd. Dit is gewoon tijdens de dienstregeling." De verwachting is dat het eind november op de meeste plekken stiller is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.