Zeist zet cv-ketels 'op dieet' in strijd tegen hoge energierekening

ZEIST - Bang voor een hoge energierekening? Zet je cv-ketel op dieet, luidt dan het advies in Zeist, want daar gaan coaches op verzoek langs bij inwoners om te laten zien hoe zij kunnen besparen op hun energierekening. Volgens cv-ambassadeur Contijn van Marle van 'Mijn Groene Huis' kunnen huishoudens flink besparen als zij hun ketel anders instellen.
De energietarieven stijgen komende tijd zo hard dat huishoudens mogelijk honderden euro's per jaar meer kwijt zijn. Het kabinet trekt daarom zo'n 3 miljard euro uit voor maatregelen om de sterk stijgende gasprijs te compenseren.
"Ik denk dat 999 van de 1000 mensen in Nederland nog nooit naar de cv-ketel hebben gekeken", begint Van Marle zijn betoog. "De installateur heeft 'm neergezet, die onderhoudt hem en dat is het dan. Maar je kunt heel simpel een aantal dingen met die cv-ketel doen, waardoor je makkelijk 10 tot 15 procent gas kunt besparen."
Elke cv-ketel is ingesteld op een bepaalde temperatuur. "Die staat meestal op 80 tot 85 graden. Die kun je terugbrengen tot bijvoorbeeld 55 graden. Het duurt iets langer tot je huis is opgewarmd, maar het wordt echt warm."
Na reacties van lezers op dit artikel geeft Van Marle aan dat bij veel huizen een minimale temperatuur van 60 graden problemen als legionella kan voorkomen. Meer informatie en andere bespaartips vind je op Omlaagdiemeter.nu.

Rendement

Volgens de cv-ambassadeur is er nog een belangrijke reden waarom je de temperatuur op de cv-ketel omlaag zou moeten zetten. "Bij veel ketels wordt er reclame gemaakt dat ze 107 procent rendement hebben. Dan denk ik: 100 procent is toch het maximum?"
Volgens Van Marle heeft dit te maken met de warmte die in gas zit. "Als het gas verbrand is, dan gaat er nog een heleboel warmte de lucht in. Dat zie je aan al die rookwolkjes boven de huizen en dat betekent dat er veel vocht en warmte in zit. Als je de ketel op 55 graden of minder zet, vang je die warmte af, dat doe je niet bij hogere temperaturen. Daar zit dus die winst van 10 tot 15 procent."
Tijdens een bezoek van een coach krijgt iemand uitgelegd hoe de ketel werkt en hoe hij zelf de temperatuur op de cv-ketel kan regelen. "We laten zien hoe het moet en laten de mensen het dan ook zelf doen. Desnoods schrijven we een mini-handleiding voor ze."
Andere tips die 'Mijn Groene Huis' geeft is om de waterdruk in de cv-ketel te checken: die moet tussen de 1,5 en 2 bar zijn. Ook is het goed om te checken of de leidingen in onverwarmde ruimtes geïsoleerd zijn en of de radiatoren goed functioneren. Wie belangstelling heeft voor energietips, kan een afspraak maken op omlaagdiemeter.nu/cv . Op die website staan al wat gratis adviezen. Een afspraak kost 35 euro.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.