Instellingen

Utrechtse ziekenhuizen kunnen toestroom coronapatiënten nog goed aan

© UMC Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De vier ziekenhuizen in de provincie Utrecht zeggen de stijging van het aantal coronagevallen nog goed te kunnen bolwerken. In de nieuwe besmettingsgolf van dit najaar zijn nog geen ingrepen of andere afspraken noodgedwongen afgezegd.
Dat antwoorden het UMC Utrecht, het Diakonessenhuis, het St. Antonius Ziekenhuis en het Meander Medisch Centrum op vragen van RTV Utrecht. De ziekenhuizen zien een constante toestroom van patiënten met covid-19, die ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Het aantal opgenomen coronapatiënten varieerde in de maand oktober tussen 30 en 41.

Operaties afgebeld

Dit weekend werd bekend dat ziekenhuis Isala in Zwolle de laatste weken zoveel coronapatiënten zag toestromen dat er twintig operaties moesten worden afgebeld. Die patiënten stonden op een wachtlijst voor een ingreep die al eerder was uitgesteld. De verpleegafdeling en de intensive care in Zwolle kunnen niet nog meer mensen aan.
Drie coronapatiënten zijn zaterdag vanuit Zwolle naar ziekenhuizen in het zuidwesten van Nederland overgebracht. Ook wordt sinds september op zaterdag geopereerd om de uitgestelde operaties in te halen.
Grootste toename coronapatiënten in ziekenhuizen sinds 29 april

Het aantal coronapatiënten dat is opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal toegenomen met 57, de grootste stijging in één dag sinds 29 april. In totaal liggen nu 610 mensen met covid-19 in een ziekenhuis, zo valt te lezen in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de verpleegafdelingen houden momenteel 464 coronapatiënten een bed bezet. Dat zijn er 53 meer dan een etmaal geleden. Er werden 51 nieuwe patiënten met covid-19 in de klinieken opgenomen.

Op de intensive cares liggen nu 146 coronapatiënten, een stijging van vier ten opzichte van zondag. Er werden 12 nieuwe mensen op zo'n afdeling opgenomen, maar doordat er ook mensen de ic mochten verlaten of zijn overleden nam de bezetting niet zo sterk toe.

Afgelopen week steeg het aantal opgenomen patiënten al dagelijks. Vorige week dinsdag lagen er voor het eerst sinds 23 september meer dan 500 mensen met covid-19 in de Nederlandse ziekenhuizen. De laatste keer dat er meer dan 600 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen lagen, was 15 september.

Geen overplaatsingen

Van het overplaatsen van covid-patiënten is in Midden-Nederland geen sprake. De vier ziekenhuizen wisselen vaker patiënten uit, bijvoorbeeld nu de druk op de geboortezorg hoog is. Wanneer het niet lukt om het onderling te regelen wordt een beroep gedaan op ziekenhuizen buiten de regio, maar dat is op dit moment niet aan de orde.
Volgens de cijfers die de Utrechtse ziekenhuizen vanmorgen doorgaven liggen op dit moment 35 coronapatiënten in Amersfoort, Utrecht of Nieuwegein. Vijf patiënten zijn er zo ernstig aan toe dat ze op de afdeling intensieve zorg zijn opgenomen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.