Veenendaal ontkent infiltratie bij moskee, DENK vindt dat gemeente wegduikt

VEENENDAAL - De gemeente Veenendaal ontkent dat sprake is geweest van infiltratie in de plaatselijke Nasser-moskee. "We herkennen ons niet in het artikel en de manier waarop de gang van zaken is neergezet", zegt de gemeente in reactie op een verhaal in NRC Handelsblad. Volgens de gemeente zijn op een verantwoorde manier netwerken binnen de islamitische gemeenschap in kaart gebracht en is dit "niet zonder aanleiding geweest".
Verbijstering over het undercover onderzoek van de gemeente Veenendaal
Zaterdag schreef NRC Handelsblad dat verspreid over Nederland jarenlang moskeeën en islamitische stichtingen zijn bezocht om stiekem informatie over mogelijke radicalisering te verzamelen. Werknemers van het bedrijf NTA zouden undercover zoveel mogelijk informatie over het reilen en zeilen binnen de organisaties hebben verzameld en dat hebben doorgegeven aan gemeenten.

Radicale netwerken opsporen

Het onderzoek was een initiatief van het ministerie van Justitie en Veiligheid met als doel radicale netwerken op te sporen. Maar de manier waarop het uitgevoerd, mag helemaal niet volgens de wet, schreef de krant. Voor een undercoveroperatie moeten er sterke verdenkingen zijn en die waren er niet.
Veenendaal wijst erop dat het onderzoek is uitgevoerd in een periode dat er landelijk veel aandacht was voor radicalisering, terrorisme en dreiging. De Rijksoverheid drong er volgens de gemeente op aan dat lokale overheden dit ook zouden oppakken. "In Veenendaal hadden we bovendien aanleiding om zicht te krijgen op het lokale speelveld." De gemeente doelt hiermee mogelijk op berichtgeving uit 2016 over een 'haatimam' in de Nasser-moskee.

NTA ingehuurd

NTA werd ingehuurd omdat de gemeente Veenendaal de expertise zelf niet in huis had én voor een zo onafhankelijk mogelijk onderzoek. Volgens NTA en de gemeente zijn er geen heimelijke bezoeken gebracht aan de Nasser-moskee en wisten alle geïnterviewden dat ze meewerkten aan een onderzoek van de gemeente. Ook zou het onderzoek voldoen aan de privacywetgeving en juridische kaders.
Het artikel in NRC maakt veel los. Niet alleen bij de moskee in Veenendaal, ook bij politieke partijen de gemeente. D66 en DENK hebben daarom een spoeddebat aangevraagd in de Veenendaalse raad. "Er moeten openlijk excuses komen", zei DENK-raadslid Yasin Makineli afgelopen weekend. "Dit onderzoek is ongrondwettelijk verricht richting een bevolkingsgroep. Dat maakt mensen bang. Er is al veel wantrouwen in Nederland vanuit heel veel groepen en dit maakt dat heel veel slechter."
De gemeente Veenendaal wil geen verantwoordelijkheid nemen en duikt weg, vindt DENK. "De bal wordt neergelegd bij de NTA. Dit kan niet zo gemakkelijk. De gemeente heeft onwettig gehandeld en moet daar verantwoordelijkheid van nemen. De gemeente hoort toe te geven dat deze vorm van onderzoek fout was en moet haar openlijke excuses aanbieden. In plaats daarvan kiest de gemeente ervoor om weg te duiken. Deze houding van de gemeente veroordeel ik", aldus raadslid Yasin Makineli
Dat het onderzoek zou voldoen aan de privacywetgeving en juridische kaders is onjuist, stelt DENK. "Er is onderzoek geweest over meerdere personen, dit ging zover tot aan de stam van personen. Als de NTA zo zeker is van haar zaak, dan is de oplossing heel simpel: openbaar het rapport, zodat heel Nederland kan zien of er is gehouden aan de privacywetgeving en de juridische kaders. Mocht dit niet gebeuren, dan is zowel de gemeente Veenendaal als de NTA schuldig aan de schending van de privacywetgeving en de juridische kaders."

Moskee verbijsterd

Bij de Nasser-moskee zijn ze verbijsterd. "De moskee heeft haar deuren altijd open gehouden voor de gemeente en haar inwoners waarbij er, zo leek het, structureel een constructieve samenwerking plaatsvond tussen de gemeente en het moskeebestuur." Het bestuurt wil nu weten wat voor informatie er is vergaard, wat de juridische basis was voor het onderzoek en hoe het hele traject is verlopen. Ook houdt de moskee de optie open voor 'vervolgstappen'.
D66-raadslid Youssef Boutachekourt wil de feiten boven tafel krijgen. "Het allerbelangrijkste is dat duidelijk wordt wat er speelt. Wij hebben zoveel vragen en de inwoners van Veenendaal ook. Laat het college eerst maar komen met alle antwoorden." Want de zaak raakt volgens Makineli van DENK meer groepen dan alleen moslims. "Dit is niet iets dat alleen de moslimgemeenschap aan gaat. Ook mijn christelijke collega's zijn hier emotioneel over en zeggen 'dit moeten we niet toestaan'. Dat geeft me wel vertrouwen."
De gemeente Veenendaal laat weten in gesprek te gaan met de moskee en stichting.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.