Het water staat aan de lippen: wachttijden zwemles lopen hoog op

DE BILT - Minimaal een jaar wachten voordat je kind naar zwemles kan, is geen uitzondering meer. De wachttijden in Utrecht worden steeds langer. Dat komt door het tekort aan zwemleraren en omdat de zwemlessen door de coronamaatregelen een aantal maanden stil hebben gelegen.
Kinderen worden steeds vroeger aangemeld voor zwemlessen.
Kinderen worden steeds vroeger aangemeld voor zwemlessen. © RTV Utrecht
De Nederlandse Stichting voor Water- en Zwemveiligheid heeft een brandbrief geschreven aan de Tweede Kamer om de problemen aan te kaarten. De stichting spreekt namens meerdere zwemscholen, waaronder zwemschool Snorkeltje in De Bilt. Als je je kind daar inschrijft, zijn er nog 450 wachtende kinderen voor je.
Dat kinderen langer op de wachtlijst staan en dus later leren zwemmen, is een zorgelijke ontwikkeling volgens zwemschooleigenaar Walter van de Geest. "Kinderen hebben zo in een waterrijk land als Nederland een langere tijd dat ze in aanraking kunnen komen met water, zonder dat ze een diploma hebben."

Extra tijd

Het enige dat kan helpen tegen de lange wachttijden is extra tijd voor de kinderen om te zwemmen. Tijd die er normaal gesproken niet is omdat de kinderen overdag naar school gaan. "Kinderen kunnen in de herfstvakantie extra komen zwemmen en dat is top. Maar de vakanties zijn ongeveer maar tien weken per jaar, waarvan de ouders zelf ook een aantal op vakantie gaan, dus daarmee kun je het probleem niet oplossen", zegt Walter.
Tekort aan zwembadpersoneel veroorzaakt lange wachtrijen
Gevolg van de lange wachttijden is dat kinderen steeds vroeger worden opgegeven voor de zwemlessen. "Je ziet straks als ze geboren worden, dan worden ze ingeschreven" zegt Walter. "En eerder beginnen met zwemmen is ook niet de oplossing, want dan duurt het zwemlestraject nog langer."

Veel te weinig docenten

De andere oorzaak voor de lange wachttijden, is een schreeuwend tekort aan docenten. Volgens de stichting komt dat door de dalende populariteit van het zwemvak op de sportopleiding. De studenten richten hun aandacht en energie liever op andere sporten.
Zwemschool Snorkeltje heeft momenteel genoeg instructeurs, maar gaat in de toekomst creatiever aan de gang voor het werven van zwemdocenten. "De hele economie verandert, dus wij moeten ook mee veranderen. De overheid is deels verantwoordelijk voor het oplossen van het probleem, maar ik denk ook zeker dat de zwemscholen er ook aan mee moeten werken om meer docenten aan het werk te krijgen."

Kamervragen

Kamerlid Michiel van Nispen van de SP heeft Kamervragen gesteld aan de staatssecretaris van Zorg en Welzijn over het grote tekort aan zwemleraren en de risico's voor de zwemveiligheid.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.