Utrecht controleert negentig bedrijven in strijd tegen ondermijning

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - De afgelopen week zijn zo'n negentig bedrijfscontroles uitgevoerd in Utrecht door het Bestuurlijk Utrechts Interventieteam (BUIT). Bij die controles kwamen overtredingen zoals illegaal gokken, illegale bewoning en overtredingen van de milieuwetgeving aan het licht. De inzet van de controles is de aanpak van criminelen die gebruik maken van legale bedrijven.
BUIT trekt tijdens die controles samen op met instanties als de politie, douane, Stedin en het UWV. Dat komt omdat de gemeente zelf bij lang niet alle vergrijpen kan ingrijpen, vertelt een woordvoerder. "Als er sprake is van illegaal gokken, schakelen we de Kansspelautoriteit in. In het geval van een strafbaar feit, hebben we de politie nodig."
Dat maakt het moeilijk om een exacte inventarisatie te maken van de overtredingen. Grote misstanden zijn er niet gevonden tijdens de controles. Dat hoeft ook niet, aldus de woordvoerder. "Als we echt een spectaculaire vangst hadden gedaan met bijvoorbeeld veel drugs, dan had je dat wel gehoord. Dit zijn allemaal ogenschijnlijk kleine vergrijpen of vondsten die optellen naar iets significants."
Nog belangrijker is dat de autoriteiten zichtbaarder worden op bedrijventerreinen en bij ondernemers. "Je ziet dat ondernemers op zo'n bedrijventerrein heel positief reageren op zo'n controle", aldus de gemeente. Uit onderzoeken bleek dat het aan zichtbaarheid te wensen overhield en dat ondernemers het idee hadden dat malafide bedrijven makkelijk met foute zaken wegkomen.
De controles horen bij de vernieuwde aanpak van de gemeente in de stad. Burgemeester Sharon Dijksma: "Met dit soort controles zetten we ons samen met bewoners en ondernemers in om buurten en wijken veiliger te maken. We doen deze controles ook op basis van meldingen van alerte Utrechters. Daarom is het heel belangrijk dat iedereen die verdachte situaties ziet, dit altijd meldt bij gemeente of politie."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.