Hoge energierekening angstbeeld voor veel senioren, ouderenbond wil dat overheid ingrijpt

© ANP
NIEUWEGEIN - Senioren zijn ongerust over de stijgende energieprijzen. Volgens ouderenbond KBO-PCOB in Nieuwegein is driekwart van de leden die een hogere rekening verwachten bezorgd wat de oplopende kosten betekenen voor hun eigen situatie. Met de koude en donkere dagen op komst is gewoon de verwarming opendraaien en een gezellig lampje aanzetten geen vanzelfsprekendheid meer, aldus de organisatie.
Een deel van de 1391 Nederlandse senioren die vorige week aan de enquête van KBO-PCOB meewerkte denkt te moeten bezuinigen op horeca, vakanties en boodschappen. Zo'n 15 procent van de mensen die een kostenstijging voorziet verwacht er zelfs door in de problemen te komen. Voor de meeste ouderen geldt in ieder geval dat ze bewuster met het verbruik zullen omgaan.
KBO-PCOB pleit voor een sterk energieplan van de regering. Meer dan negentig procent van de ondervraagde leden vindt dat het kabinet moet ingrijpen, bijvoorbeeld door de nutsbedrijven weer aan de overheid toe te wijzen. "Het is dan niet zozeer dat vroeger alles beter was", licht woordvoerder Gusta Willems toe. "Maar toen wisten we waar we aan toe waren. De beweeglijkheid in de energiemarkt is voor senioren een reden om te denken dat we nutsbedrijven weer in handen van de overheid moeten geven."
Ook inzetten op waterstof, subsidie voor woningisolatie en een beter klimaat- en duurzaamheidsbeleid zien senioren als kansrijke mogelijkheden. Een kleine groep suggereert dat de gasboringen in Groningen en het Waddengebied kunnen worden hervat.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.