Natuurlijk Zoëy: een 5-sterrenrestaurant voor reeën na valwind in Leersum

LEERSUM - Tienduizenden bomen werden dit jaar ontworteld door de valwind die Leersum en omgeving trof. Maar naast de enorme schade aan de natuur, leverde de valwind ook kánsen op voor de natuur, ontdekte Eddy Zoëy in deze aflevering van Natuurlijk Zoëy.
Natuurlijk Zoëy over de stormschade in het bos van Leersum
Het is 18 juni als de valwind Leersum treft. Beheerder Chris Hartman van Staatsbosbeheer leidt Eddy rond door het epicentrum van de storm dat zo'n twintig voetbalvelden groot is. "Voor Utrecht is het ongekend wat hier gebeurd is", aldus Chris.
"Alsof er een trein aankwam, zo'n raar geluid omschreven mensen die aanwezig waren in het gebied tijdens de storm. De stukken schoorsteen lagen op de wegen. De mountainbike-, wandel-, fiets- en ruiterpaden in het getroffen gebied zijn bedolven onder de als luciferhoutjes geknapte bomen. Nesten met jonge vogeltjes zijn onder de gevallen bomen terecht gekomen."

Kansen

Eddy: "Maar geeft deze ramp ook kansen voor de natuur?" Chris: "Jazeker, zoals de pissebedden en torretjes die onder de losgebroken schors van het omgevallen hout gaan zitten. Vogeltjes die zich verschuilen in de wirwar van takken, de nieuwe scheuten die de Amerikaanse eik aan het maken is op de gevallen stammen, reeën die zich tegoed doen aan de jonge blaadjes op eethoogte omdat bomen die normaal 50 meter hoog waren nu op de grond liggen beginnen uit te lopen. Voor hen is het een vijfsterrenrestaurant hier in Leersum geworden." Eddy: "Dus sommige soorten zijn zwaar de pineut en voor andere soorten is het 100 procent profiteren!"
Er zijn duizenden bomen omgewaaid door de valwind van juni dit jaar.
Er zijn duizenden bomen omgewaaid door de valwind van juni dit jaar. © RTV Utrecht/Nathalie Ringrose

Interessant

De ramp in het bos is voor Chris en zijn collega beheerders niet alleen maar narigheid. "Het is ook super interessant om zoiets mee te maken. De keuze die mijn collega's en ik nu maken over het wel of niet laten liggen van de gevallen bomen gaat effect hebben voor de toekomst. Er liggen hier eiken tussen van bijna een meter dik. Die vind je over 150 jaar nog. Dus als we die nu laten liggen dan vindt mijn opvolger, zijn opvolger en zijn opvolger die boom waarvan ik nu zeg dat die moet blijven liggen. Bizar als je daar over nadenkt hoor!"
Chris Hartman: "Het is niet alleen maar narigheid maar ook super interessant om zoiets mee te maken".
Chris Hartman: "Het is niet alleen maar narigheid maar ook super interessant om zoiets mee te maken". © RTV Utrecht/Nathalie Ringrose

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.