Natuurlijk Zoëy: op zoek naar de zaden van de stekende bies

VIJFHEERENLANDEN - Er zijn in Nederland 1500 wilde plantensoorten en een derde daarvan staat op de rode lijst van zeldzame soorten. 70 soorten daarvan zijn bedreigd met uitsterven. Eddy Zoëy loopt in deze aflevering van Natuurlijk Zoëy met ecoloog Sina Bohm langs de lek bij Everdingen op zoek naar rijpe zaadjes.
Sina: "We verzamelen zaad voor Het Levend Archief. Dat is een zadenbank. Een back-up voor als het fout gaat, dat is een van de belangrijke functies. Niet alleen bij natuurherstel is het van belang om met de juiste zaden te werken, maar ook bij de inzaai van bijvoorbeeld bermen of dijken. "
Natuurlijk Zoëy over Het Levend Archief
Het zaad dat vandaag gezocht wordt is dat van de stekende bies en die is heel erg zeldzaam. "Hier langs de Lek is een van de weinige plekken in Nederland waar hij voorkomt dus het is belangrijk om hem te borgen voor het te laat is. We verzamelen alleen die zaden die de juiste rijpheid hebben. Er gaat dus wel enige voorbereiding aan vooraf. Hier is bijvoorbeeld van te voren met de beheerder afgesproken dat er niet gemaaid werd op de plekken waar de stekende bies groeit."
Het is ons gelukt vandaag om de juiste rijpe zaden te verzamelen.
Het is ons gelukt vandaag om de juiste rijpe zaden te verzamelen. © RTV Utrecht/Nathalie Ringrose
Hoe belangrijk het is om de juiste soorten met de juiste aanpassingen voor dat gebied te hebben legt Sina uit aan de hand van een voorbeeld. "De sleedoorn bijvoorbeeld daarvan zijn er heel veel hier in Nederland geplant die afkomstig zijn uit het Middellandse Zeegebied. Deze sleedoorns gaan al in februari bloeien terwijl er dan nog helemaal geen insecten vliegen. Dus dan heeft het bloeien helemaal geen zin terwijl ze daar juist wel voor zijn ingezet ooit." Het levend archief wil daarom de inheemse plantensoorten met de juiste genetische eigenschappen veilig stellen.
De stekende bies is heel erg zeldzaam en hier op deze plek langs de lek is hij te vinden.
De stekende bies is heel erg zeldzaam en hier op deze plek langs de lek is hij te vinden. © RTV Utrecht/Nathalie Ringrose
Sina: "Ik word er blij van dat die zeldzame soorten er zijn. Dat is de reden om me in te zetten. Hoe diverser het landschap is, hoe diverser de planten zijn, hoe diverser de insecten zijn, des te diverser zijn de vogels. En wij mensen zijn daarvan afhankelijk. Wij kunnen niet zonder die omgeving." De rijpe zaden die Eddy en Sina verzamelen worden uitvoerig omschreven en uiteindelijk in een koelcel op de universiteit van Nijmegen bewaard.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.