Klimaatmars trekt door Utrecht op weg naar Glasgow: 'Als we nu geen stappen zetten, krijgen we natte voeten'

PROVINCIE UTRECHT - Het was vandaag behoorlijk fris met miezerbuitjes en dus bepaald geen weer voor een lekker wandeling. Toch trokken rond de honderd mensen hun beste wandelschoenen aan om in Utrecht op stap te gaan. Ze deden dit om aandacht te vragen voor het klimaat door van het Groningse Eemshaven naar de klimaattop in Glasgow te lopen.
De bedenkers van het project The Climate Miles willen dat er meer wordt gedaan om de klimaatdoelen te halen. Daarom werd er een plan gemaakt om vanaf 6 oktober vanuit Eemshaven in Groningen door Nederland en het Verenigd Koninkrijk naar Glasgow te lopen.
Elke dag kunnen mensen zich aansluiten om een paar uurtjes, een week of zelfs langer, mee te lopen. Daardoor liep er vandaag een kleurrijke groep door Utrecht, variërend van mensen die bij klimaatprojecten of energiecoöperaties werken tot bezorgde tieners en wethouders en gedeputeerden.
Deelneemster Sophie vond het een leuke dag, ook al moest ze bijna 17 kilometer door de regen lopen. "We doen mee omdat we het een bijzondere ervaring vonden en om te laten zien hoe belangrijk het klimaat is en dat het veel Nederlanders uitmaakt dat er verandering moet komen."
De tekst gaat door onder de video.
Klimaatmars trekt door Utrecht richting Glasgow

Vier dagen (met stops)

De wandelaars kwamen na dertien dagen Utrecht waar ze de provincie bij Scherpenzeel binnenkwamen. De route eindigde in Maarn en de deelnemers denken in totaal vier dagen nodig te hebben om via Utrecht en Woerden door te lopen naar Zuid-Holland. Ze willen voor 1 november in Glasgow zijn.
Gelukkig voor de wandelaars hebben ze wel de tijd om ook even stil te staan bij al het moois dat deze provincie te bieden heeft: er wordt tussendoor gepauzeerd bij projecten die bijdragen aan het halen van de klimaatdoelen. Zo lunchten de wandelaars vandaag met hamburgers van zeewier, wat beter is voor het milieu dan vleesproducten.

Energiecoöperaties

Ook liepen er vandaag meerdere vertegenwoordigers van lokale energiecoöperaties mee. Dit zijn samenwerkingen tussen bijvoorbeeld buren die met elkaar zonnepanelen aanleggen om energie te besparen.
Als we nu geen stappen zetten, krijgen we echt natte voeten.
Andrea van Delft, milieuactivist
Volgens deelnemer Andrea van Delft ("ik ben al 25 jaar milieuactivist") zijn dit soort projecten een goed voorbeeld van hoe iedereen zijn steentje kan bijdragen. "Veel mensen denken: ik kan er niks aan doen, maar dat kan je wél. Je kunt dit soort stappen zetten of bijvoorbeeld minder vlees eten. En aan de politiek is de keiharde boodschap: we kunnen niet meer treuzelen. Als we nu geen stappen zetten, krijgen we echt natte voeten."

De Bilt, Utrecht en Woerden

Morgen bezoekt de groep het KNMI in De Bilt voor een lezing over het klimaat. Een dag later gaan ze in Utrecht langs bij ondernemer Robin Berg om meer te horen over zijn idee voor deelauto's die rijden op zonne-energie. In Woerden wordt donderdag een duurzaamheidswinkel bezocht. Daarna lopen ze via Zuid-Holland door richting Glasgow, waar de groep voor 1 november aan wil komen want dan begint de klimaattop.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.