Banketbakker Baarn maakt graag brokken en valt daarmee in de prijzen: 'Let op je kruiden!'

© RTV Utrecht
BAARN - Het is herfstvakantie, en dat betekent dat de winter steeds dichterbij komt. En bij een koude winter hoort natuurlijk warme chocolademelk én een goed stuk speculaas. En voor de allerbeste speculaasbrokken moet je tegenwoordig naar Baarn. Daar hebben ze het geheim van dit snoepgoed namelijk helemaal onder de knie. "Let op je kruiden!"
Banketbakker Roman van Rooijen is pas 20 jaar maar kreeg het vak met de paplepel (of de slagroomspuit) ingegoten. In de bakkerij van zijn vader stond hij als kind al lekkernijen te maken. Van Rooijen: "Ik ben begonnen toen ik tien was. Het vak greep me gewoon. Ik kan nog herinneren dat ik op een kratje aardbeien stond te schillen."
En het vak gaat Van Rooijen goed af. Zo werd de banketbakkerij waarin hij werkt eerste in een speculaasbrokkenkeuring van Het Patisserie College, het gilde van banketbakkers. En de brokken worden ook door het publiek gewaardeerd. "Wij verkopen die brokken het hele jaar door."
Beste speculaasbrokken in Baarn

Evenwicht

Volgens Van Rooijen is het belangrijkste aan een goed speculaasbrok om te zorgen voor een sterke smaak die niet overheerst. En dat is constant balanceren: "Zodat we de kruidnagel, de speculaaskruiden en de kardemom (kruid) in evenwicht houden zonder dat de één boven de ander uitsteekt."
De expert heeft ook wel een tip voor thuisbakkers die zelf een stukje speculaas willen bakken. "Let heel erg goed op je kruiden: let op je kruidnagel, let op je speculaaskruiden. Alsjeblieft, vergeet je zout en citroenrasp niet. Dat zijn écht de dingen die een normaal speculaasbrok maken tot iets geweldigs."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.