Vrijspraak in verkrachtingszaak bij kliniek in Den Dolder

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
DEN DOLDER - Abdirahman H.A. is niet schuldig aan het verkrachten en aanranden van een medebewoner in Den Dolder. H.A. woont in een instelling van Fivoor voor mensen met een lichtverstandelijke beperking en zware gedragsproblematiek. Volgens de rechtbank in Utrecht is er onvoldoende steunbewijs om de beschuldigingen aan zijn adres te bewijzen.
Een vrouwelijke medebewoner beschuldigde H.A. van de vergrijpen. Volgens de 35-jarige man klopte daar niks van, hij was in de veronderstelling al maanden een relatie te hebben met het slachtoffer. Tijdens de zitting zei hij: "Dit is voor mij een nachtmerrie. Ik dacht dat we een relatie hadden. Ik had nooit gedacht dat ze zou zeggen dat ik haar verkracht heb. We zijn altijd samen."
De vrouw beweerde anders: ze had een blauwe plek op haar benen, belde na de seks emotioneel haar moeder en ook een politie agent zou haar in "hevige emotie" hebben gezien.
De rechter noemt de verklaring van de vrouw op zichzelf betrouwbaar. "Maar om tot een veroordeling te komen moet die verklaring ondersteund worden door ander bewijs zijn." En dat is er niet, oordeelt de rechter. Van de blauwe plek is niet te zeggen dat die ontstaan is tijdens een verkrachting, de beursheid had ook op een ander moment kunnen ontstaan. Volgens de rechtbank waren de emoties van de vrouw "niet heel heftig" en zag de politie haar "pas drie uur" na de verkrachting.
Abdirahman H.A. heeft volgens de rechtbank wel aan de borsten van de vrouw gezeten, maar het valt niet te bewijzen dat zij hiertoe gedwongen werd. De vrouw wilde een geldbedrag als schadevergoeding, dat wordt door de vrijspraak niet toegekend.