Evert (36) dreigt uit ouderlijk huis in Maarssen te worden gezet: 'Woon hier al sinds mijn geboorte'

MAARSSEN - De 36-jarige Evert Stekelenburg uit Maarssen is in een juridisch conflict geraakt met woningcorporatie Portaal. Evert woont al zijn hele leven in een eengezinswoning in Maarssen, maar moet daar nu uit. "Ze zetten me gewoon op straat", zegt hij. Integendeel, volgens de woningcorporatie: "Hij staat hoog op de wachtlijst en kan gewoon reageren op een andere woning." Hoe zit dat precies?
Evert (36) groeide op in een mooie eengezinswoning met een tuin en een schuur in Maarssen. Hij leerde er kruipen, lopen, lezen en schrijven. Evert woont er al zijn hele leven, dus het huis heeft voor hem veel sentimentele waarde. "Het huis betekent veel voor me. Het hoort gewoon bij mij", vertelt hij, terwijl hij zit op zijn stoel die in de hoek van de woonkamer staat. Al 36 jaar noemt Evert het huis in Maarssen zijn thuis.
Evert moet zijn ouderlijk huis uit
Tot voor kort woonde Evert er nog samen met zijn moeder. "We deden jarenlang alles samen. We kookten samen, maakten samen het huis schoon. En dan betaalde ik de boodschappen en zij de huur." De moeder van Evert staat al die jaren officieel ingeschreven als huurder; Evert niet. Zijn moeder raakt op leeftijd en wil graag gelijkvloers wonen. Ze krijgt een aanbod van de woningcorporatie om haar woning te verruilen voor een seniorenflat. Ze gaat op het aanbod in en verhuist naar de seniorenwoning. Maar dat zorgt nu voor een probleem. Evert is officieel geen huurder en nu moet hij zijn ouderlijkhuis uit.
Dat wil hij niet. Naast de emotionele waarde die het huis voor hem heeft, speelt er namelijk ook nog een financieel plaatje mee. Gedurende de jaren dat Evert er woont heeft hij namelijk - naar eigen zeggen - zo'n 'vijfentwintig tot dertig duizend euro' geïnvesteerd in het huis. Evert: "Ik heb alles aan het huis verbouwd, alles opnieuw aangelegd, de elektra zelf gedaan, de badkamer gerenoveerd, alle vloeren gelegd." Hij wil daarom in het huis blijven wonen.

Ruimte voor andere gezinnen

Woningcorporatie Portaal snapt dat het voor Evert lastig is om zijn ouderlijk huis uit te moeten. Maar, zegt de woningcorporatie: "Deze meneer woont in een vierkamerwoning dat bedoeld is voor een gezin. Op dit moment is de wachttijd voor een gezin om in aanmerking te komen voor een woning elf jaar. In feite houdt deze meneer in zijn eentje een woning bezet waar een heel gezin in kan." Portaal wil dus dat Evert het huis uit gaat om ruimte te maken.
Bovendien heeft zijn moeder, de officiële huurder, ervoor gekozen om te verhuizen. Dat gebeurt in het kader van het project van Groot naar Beter. Dat houdt in dat iemand een grotere woning achterlaat en voorrang krijgt op een 'betere' kleinere woning. Afhankelijk van je levensfase kan dat van alles zijn. Voor de moeder van Evert betekent het een gelijkvloerse seniorenwoning. Door haar verhuizing komt er ruimte vrij voor andere gezinnen. Volgens de woningcorporatie een 'win-winsituatie'.

Niet zomaar op straat

Alleen niet voor Evert. Hij moet zijn ouderlijk huis nu uit, terwijl hij dat helemaal niet wil. "Ze zetten me gewoon op straat", vertelt hij. Het leidt tot veel stress en onzekerheid bij hem. "Ik leef nu van dag tot dag. Het vreet me langzaam op."
© RTV Utrecht / Lisa Dekker
Toch hoeft Evert volgens Portaal niet op straat te komen. "Deze meneer staat al sinds zijn achttiende ingeschreven als woningzoekende. Inmiddels staat hij bovenaan de wachtlijst en kan hij reageren op een passende woning. Alleen dat is voor hem een twee- of driekamerwoning," vertelt Esther Visser, woordvoerder van Portaal.

Rechtszaak tegen elkaar

Zowel Evert als Portaal zijn nu een rechtszaak tegen elkaar gestart. Evert zal aan de rechter moeten bewijzen dat hij jarenlang een 'duurzaam huishouden' met zijn moeder heeft gevormd. Volgens de woningcorporatie is daar geen sprake van. "Je kan geen duurzaam huishouden vormen met je kind, omdat de wet ervan uitgaat dat je kind altijd uitvliegt," vertelt Visser. De Woonbond trekt dat in twijfel. "Het is niet altijd uitgesloten", zegt Marcel Trip, woordvoerder van de Woonbond.
Omdat de moeder van Evert officieel huurder is van de eengezinswoning, wil Portaal via de rechter afdwingen dat zij de huur van de woning opzegt. "Op dit moment is zij huurder van twee woningen: een kleine seniorenwoning en de eengezinswoning. Dat kan niet, je kan maar van één woning huurder zijn. Als zij de huur van de eengezinswoning niet opzegt, dan zullen wij de huur van de seniorenwoning opzeggen en dan kan zij terug naar de eengezinswoning."
Op Evert komt dit nogal dreigend over: "Als we van de een niet kunnen winnen dan pakken we de ander. Dat vind ik schofterig." De partijen komen er tot nu toe niet samen uit en dus zal het geschil worden uitgevochten in de rechtbank.
De wooncrisis: toename van dit soort gevallen te verwachten?

Huisuitzettingen. Met enige regelmaat zie je de media erover berichten. De 19-jarige Tansu uit Mijdrecht, de zusjes Fabiënne en Valerie uit Enschede en daar komt nu de 36-jarige Evert uit Maarssen bij. Veelal gaat het om kinderen, waarvan de ouders zijn overleden. In mindere mate gaat het om mensen die nog bij hun ouders wonen en aanspraak willen maken op het huurderschap. Net als bij Evert, die al 36 jaar in zijn ouderlijk huis woont.

Om hoeveel mensen het gaat, is niet bekend. Cijfers zijn er volgens de Woonbond niet. Woningcorporatie Portaal ziet slechts enkele van dit soort gevallen voorbijkomen, maar verwacht wel dat dit soort gevallen er vaker gaan komen gezien de huidige wooncrisis. "Je hoort het overal: kinderen die langer bij hun ouders blijven wonen, omdat ze zelf geen huis kunnen vinden. Steeds meer mensen blijven gedwongen bij hun ouders wonen, dus het aantal gevallen zou best eens kunnen toenemen", legt Esther Visser, woordvoerder van Portaal uit.

De Woonbond ziet dat dit soort gevallen vaak 'op het scherpst van de snede worden gevoerd'. "Landelijk beleid zet al jaren in op een kleinere sociale huursector. Dus je ziet wel dat dit soort problemen nijpender worden."

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met RTV Stichtse Vecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.