Utrechtse gemeenten zoeken, maar vinden nog geen locaties voor asielopvang

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
PROVINCIE UTRECHT - Demissionair minister Ferd Grapperhaus wil op korte termijn achthonderd opvangplekken voor asielzoekers, de komende weken moeten daar nog vijftienhonderd bij komen. De nood is hoog, laat het ministerie van Justitie en Veiligheid weten. Gemeenten in de regio zeggen welwillend te zijn en mee te willen werken, maar het vinden van locaties gaat moeilijk.
Grapperhaus deed zijn oproep gisteren in het Veiligheidsberaad met de burgemeesters uit alle veiligheidsregio's. Uit een rondvraag van RTV Utrecht met de vijf gemeenten met de meeste inwoners blijkt dat de oproep van Grapperhaus is aangekomen, maar dat de zoektocht naar locaties nog niks heeft opgeleverd.

'Niet geleid tot een concrete locatie'

De Utrechtse gemeenten trekken gezamenlijk op, maar het is aan de gemeenten zelf om te bepalen of ze (extra) asielzoekers kunnen opvangen. Utrecht laat als grootste gemeente weten: "Het is zo dat wij natuurlijk gehoor willen geven aan de oproep van de minister om de opvang van asielzoekers en statushouders te versnellen, en daarmee opvang te bieden. Dat heeft tot nu toe nog niet geleid tot een concrete locatie. Ook voor de lange termijn willen we ruimte creeëren voor statushouders." De gemeente heeft wel een noodopvanglocatie op het oog in het voormalige gebouw van Holland Casino voor vluchtelingen.
Ook Amersfoort zegt hard op zoek te zijn naar opvanglocaties en mogelijkheden om de doorstroom vanuit asielzoekercentra te bevorderen. "In Amersfoort heeft het zoeken naar opvanglocaties voor vluchtelingen tot nu toe nog niet geleid tot een concrete locatie. We zoeken daarnaast naar locaties voor een langere termijn, waar statushouders gehuisvest kunnen worden. Op die manier ontstaat er in de azc's weer meer ruimte. Voor dat soort plekken kijken we onder meer naar tijdelijke, flexibele bouw. Ook daar zijn op dit moment nog geen concrete locaties voor te noemen."

Nog geen officieel verzoek

Veenendaal zoekt überhaupt niet meer naar opvanglocaties, volgens een woordvoerder zijn die er simpelweg niet. Net als Utrecht en Amersfoort probeert de gemeente wel statushouders zo snel mogelijk een geschikte woning te bieden, "hetgeen de ruimte in de AZC's voor nieuwe opvang van asielzoekers bevordert."
Zeist en Stichtse Vecht hadden tot vanmiddag nog geen officieel verzoek van het kabinet ontvangen. Stichtse Vecht liet weten pas op het moment dat het verzoek komt te gaan inventariseren of er plek is in de gemeente. "Dan ontstaat er een beeld van de opvangmogelijkheden voor de hele regio. En nemen de burgemeesters afzonderlijk een besluit." In Zeist is op dit moment al een extra noodopvang voor vluchtelingen uit Afghanistan, die blijven daar voorlopig zitten.
De opvang van 1500 extra vluchtelingen is nodig omdat er meer mensen naar Nederland komen dan voorzien, dat komt voor een deel door de situatie in Afghanistan. Ook de krapte op de huizenmarkt speelt een rol in de vraag naar extra plekken. Statushouders kunnen moeilijk een woning vinden waardoor plekken in de opvang bezet blijven.
Het Centraaal Orgaan opvang asielzoekers (COA) laat weten dat de nood inderdaad hoog is en dat er gesprekken lopen met gemeenten. "Maar we klappen niet uit de school over die gesprekken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.