Bewoonster van beschoten huis in Vianen vecht sluiting van woning aan bij de rechter

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
VIANEN - De bewoonster van een huis aan de Joke Smitlaan in Vianen, dat na een beschieting vorige week donderdag door de burgemeester met onmiddelijke ingang voor zes weken werd gesloten, wil dat de sluiting van het pand direct wordt opgeheven. De vrouw wil met haar zoon weer terug naar huis.
De Vianense daagde de gemeente Vijfheerenlanden daarom vandaag voor de rechter. Bij de behandeling van de zaak werd duidelijk dat de politie vermoedt dat de beschieting te maken heeft met criminele activiteiten van de ex-partner van de vrouw.
Burgemeester Sjors Fröhlich van Vijfheerenlanden sloot de woning, omdat het de tweede keer was dat een huis in de straat werd beschoten. Eerder werd op 17 september het huis van de overburen van de vrouw onder vuur genomen. Dat was volgens de politie een vergissing. Vanwege de mogelijke kans op herhaling en het gevoel van onveiligheid in de buurt besloot Fröhlich na het tweede schietincident maatregelen te nemen.

Ex-partner gedetineerd

De huurwoning waar de vrouw met haar zoon woont, staat op naam van haar ex-partner. Die zou daar al geruime tijd geleden zijn vertrokken en zit sinds juli vast. Waarvoor hij precies gevangen zit, weet de burgemeester niet. De politie wil daarover in het belang van een lopend onderzoek nog niets kwijt. De politie onderzoekt ook nog hoe groot de kans op herhaling is, zei de gemeente-advocaat.
De politie zou ook aanwijzingen hebben dat er nog een derde beschieting te linken is aan de activiteiten van de ex-partner. Na het eerste incident zou er ook in Nieuwegein zijn geschoten bij de woning van de moeder van de man. Over dat incident werd tijdens de zitting niets gezegd, maar mogelijk is het een verklaring voor de schoten die op 19 september door Nieuwegeiners werden gehoord.

Overdreven

Volgens advocaat van de Vianense was het overdreven om een noodbevel uit te vaardigen en de woning van zijn cliënte per direct te sluiten. De vrouw vond het zelf wel verstandig om een paar dagen bij familie te logeren en is daarna op vakantie gegaan. Volgens haar advocaat was er alle tijd om rustig over passende maatregelen na te denken. Het besluit om de woning tot 18 november te sluiten, vindt hij overdreven lang.
De advocaat van de vrouw vraagt zich ook af hoe groot het gevaar voor herhaling daadwerkelijk is. Er zouden volgens hem ook andere maatregelen getroffen kunnen worden om de veiligheid van de bewoonster en de omgeving te waarborgen.

Extra maatregelen

Volgens de gemeente zal de woning mogelijk eerder vrijgegeven worden, maar dat hangt van het onderzoek van de politie af. Als de sluiting niet wordt opgeheven, zal de gemeente de vrouw helpen met vervangende huisvesting. Voor de veiligheid is bij het huis een bewakingscamera geplaatst, ook houdt de politie extra toezicht in de Joke Smitlaan. De vrouw mag onder begeleiding haar huis in om spullen te halen, zegt de gemeente.
De rechtbank wil de bewoonster voor het weekend duidelijkheid geven en doet vrijdagmiddag uitspraak in de zaak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.