Aangifte van grafschennis na heimelijke seance: 'Geen voodoo-figuren bij graf van mijn kinderen'

Radia (links) en Floor Drost-Laabidi (rechts) bij een herdenking van hun dochters in 2013
Radia (links) en Floor Drost-Laabidi (rechts) bij een herdenking van hun dochters in 2013 © Floor Drost-Laabidi
AMERSFOORT - Ouders van kinderen die op de Amersfoortse begraafplaats Rusthof liggen willen aangifte doen van grafschennis naar aanleiding van de seance die er op 11 september werd gehouden. Een groep mensen riep buiten de openingstijden en onder begeleiding van een medewerker van de begraafplaats geesten op, ook op de plek waar kinderen begraven zijn. "Ik wil geen voodoo-figuren bij het graf van mijn kinderen", stelt Floor Drost-Laabidi.
Floor heeft samen met zijn vrouw Radia twee dochters die op het Kinderhof van Rusthof liggen. Dochter Mara werd in 2006 doodgeboren en Sarah kwam in 2012 na 22 weken niet levensvatbaar ter wereld. "We hebben zes jongens, maar mijn vrouw mist haar dochters elke dag", vertelt Drost.

'Hele heftige gebeurtenis'

Floor heeft een orthodox-christelijke achtergrond, Radia is islamitisch. Toen ze van de seance hoorden, raakte hen dat diep. "We kregen op 14 oktober in de middag een brief van de gemeente. Dat viel rauw op mijn dak", vertelt Floor. "De seance is voor ons een hele heftige gebeurtenis. Dat raakt ons in de wortel van ons bestaan."
De spirituele sessie kwam aan het licht toen een vader bij het graf van zijn kind een camera vond en zo ontdekte dat een aantal onbekende volwassenen zich in het donker bij de kindergraven had opgehouden. Daarvoor zou de directeur van de begraafplaats groen licht hebben gegeven. De vader schreef vervolgens de burgemeester en raadsleden aan, waarna de burgemeester met een verklaring kwam en een brief stuurde aan alle nabestaanden van degenen die op Rusthof liggen.

Balletjes met lampjes

In de brief, die in handen is van RTV Utrecht, valt te lezen hoe een groep spirituele mensen in de avond van 11 september onderzoek zou doen naar energieën van overleden mensen. De groep van zes personen zou dat vaker in binnen- en buitenland doen en naast begraafplaatsen bijvoorbeeld ook een oud, leegstaand ziekenhuis voor hun onderzoek gebruiken. Rusthof zou uitgekozen zijn omdat een van hen daar een naaste begraven heeft.
De groep zou vervolgens onder begeleiding van een medewerker tussen 20.00 en 23.30 uur over de begraafplaats gestruind hebben en op willekeurige plekken naar energieën van overleden personen gezocht hebben. Ze maakten daarbij gebruik van balletjes met lampjes die oplichtten als er een bepaalde energie aanwezig was. Als dat gebeurde, stelde de groep volgens de gemeente korte controlevragen op een rustige toon, zoals: "Bent u een man of een vrouw?"

Bijeenkomst

Na die uiteenzetting volgt er een spijtbetuiging van de gemeente, die als eigenaar eindverantwoordelijk is voor de begraafplaats. "Deze uitleg neemt niet weg dat we hier geen toestemming voor hadden moeten geven", stelt burgemeester Lucas Bolsius samen met wethouder Kees Kraanen en begraafplaatsdirecteur Wilco Plaggenborg in de brief.
Nabestaanden konden afgelopen donderdag tijdens een bijeenkomst met de gemeente vragen stellen over het voorval. Maar echte antwoorden bleven uit, vindt Floor. "Het organiseren van de besloten bijeenkomst was hartstikke goed", zegt hij. "Ze konden alleen niet vertellen om welke organisatie het ging, en de burgemeester zou de gevonden camerabeelden zelf maar moeilijk kunnen inzien."

'Radicaal fout gegaan'

Waar anderen het liefst zien dat Rusthof-directeur Wilco Plaggenborg vertrekt, richt Floor zijn boosheid op de spirituele groep. "Ik heb niks tegen de directeur. Ook de burgemeester is zeer aimabel en betrokken, dit is ook een zwaar dossier voor hem. Maar het is radicaal fout gegaan. Ik wil niet dat er zomaar beelden van het graf van mijn kinderen worden gemaakt."
Vrouw Radia zit op dit moment in Tunesië, die zelfs overweegt de graven van haar dochters daarnaartoe te verplaatsen. "Want dit soort dingen zijn daar echt uit den boze. Het is voor haar echt een volle klap in het gezicht", stelt Floor.

Aangifte

Een deel van de ouders van de groep die bij de bijeenkomst waren, zouden vertegenwoordigd worden door strafadvocaat Jan Visscher. Hij wil niet veel kwijt over de zaak, maar laat RTV Utrecht weten enkele belanghebbenden bij te staan. "Er zijn een hoop vragen bij de ouders, maar we hebben goede hoop dat er op korte termijn antwoorden komen." Hij liet eerder op Twitter weten dat grafschennis strafbaar is en dat er aangifte gedaan zou moeten worden.
Floor schaart zich niet bij de groep, die nu even radiostilte houdt. Hij wil aanstaande vrijdag zelf aangifte doen van grafschennis. "Ik ben bezig met waarheidsvinding. Iedere persoon is anders, en ik heb geen woordvoerder nodig voor mijn zaak. Ik wil op een respectabele en ordentelijke manier uitvinden wat er precies gebeurd is."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.