Met razendsnelle Isis (12) heeft Vijfheerenlanden er wéér een kampioen bij: 'Of er iets in ons eten zit?'

MEERKERK - De medailles schieten de laatste tijd als paddenstoelen uit de grond in Vijfheerenlanden. Van honkbal en kettlebell tot wielrennen. De twaalfjarige mountainbiker Isis Versluis uit Meerkerk is een van de nieuwste gouden aanwinsten voor de gemeente. Maar waar dat talent toch allemaal vandaan komt in het zuiden van onze provincie? "Er zijn wel veel mensen lid van een club, ja. En verder? Tja, da's misschien wel ons geheim."
Vol trots houdt ze hem omhoog, die gouden medaille. Onlangs verdiende Isis die op het Nederlands Kampioenschap Mountainbike voor de jeugd. "Tijdens de wedstrijd zag ik een gat ontstaan en dacht: ik ga er gewoon voor. Mama vindt het altijd spannend als ik er ineens zó vandoor ga, maar het pakte gelukkig goed uit."
Met een lach kwam Isis Versluis over de eindstreep. Nu mag ze een jaar lang met de rood-wit-blauwe trui rijden.
Met een lach kwam Isis Versluis over de eindstreep. Nu mag ze een jaar lang met de rood-wit-blauwe trui rijden. © Ingezonden

De nieuwe Mathieu

Ze wordt een toptalent genoemd, de vrolijke Meerkerkse. En als het een beetje meezit, wil ze 'gewoon' de nieuwe Mathieu van der Poel worden. "Die is echt gaaf. Hij durft te rijden en doet het ook nog eens supergoed. Dat wil ik ook ooit kunnen."
Hoe is Isis zo'n goede mountainbiker geworden?
Stiekem droomt ze al van de Olympische Spelen, al geniet ze dinsdag ook van die gouden Nederlandse plak op het gemeentehuis in Meerkerk. Speciaal om haar te eren bracht wethouder Tirtsa Kamstra (Sport) haar een bezoekje. En het is niet de eerste of de laatste keer dat Kamstra bossen bloemen moet uitreiken.

Sportende gemeente

Laatst was ze er ook voor honkballer Julian Rip uit Vianen, die met zijn team Europese titels wist te behalen. "Ja, mooi hè? We weten dus wel dat er veel mensen lid zijn van een club, maar het deelnamepercentage bij sporten is dan weer lager dan het landelijk gemiddelde."
Waar het dan aan ligt? Dat er bijvoorbeeld ontzettend veel van A naar B wordt gefietst of gewandeld? Kamstra moet lachen. "Of het in ons eten zit, dat houden van sport? Ik heb geen flauw idee. Anders had ik daar bij mezelf ook wel iets van gemerkt, denk ik. Maar even zonder grappen, mensen zoals Isis brengen wel weer bij onze inwoners onder de aandacht hoe leuk sporten is. En hoe goed het voor je is. Zo hopen we onszelf nog veel meer als sportende gemeente op de kaart te kunnen zetten."
Vijfheerenlanders hebben goede genen, gokt wethouder Tirtsa Kamstra.
Isis heeft ondertussen een andere verklaring gevonden. "Gewoon een goeie gemeente, gok ik", zegt ze lachend. "En ik heb hier ook superveel ruimte om te kunnen fietsen, natuurlijk. Dat scheelt sowieso. Ik train nu dan ook zo'n zes keer in de week, maar dat vind ik eigenlijk alleen maar leuk. Ik wil écht heel goed worden."
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met SRC.