OM eist stevige straf voor vuurwerkgeweld in Zeist: 'De hel barstte los tijdens oud en nieuw'

© Politie Zeist
ZEIST/UTRECHT - "Het was een oud en nieuw waarbij geen vuurwerk mocht worden afgestoken in verband met corona. Je zou zeggen: 'dat is lekker rustig.' Maar aan de Laan van Vollenhove in Zeist leek het werkelijk alsof de hel was losgebarsten." Met deze woorden beschreef de officier van justitie de situatie die twee wijkagenten bij de dertien verdiepingen tellende L-flat aantroffen. Zij waren tijdens hun werk nog nooit zo bang geweest.
Een 22-jarige man uit Zeist die volgens het Openbaar Ministerie een significante bijdrage leverde aan de enorme chaos, de onveiligheid en de vernielingen, moest zich daarvoor vandaag in de Utrechtse rechtbank verantwoorden. Later staan er nog twee verdachten terecht.
Ze gooien naar auto's en mensen. Het lijken wel zware bommen.
Bewoners L-flat

Zware bommen

Al vroeg op oudejaarsavond 2020 wordt het veel flatbewoners te gortig. Vanaf 18:30 uur stromen bij de politie meldingen binnen over jongeren die al uren zwaar, illegaal vuurwerk afsteken. "Ze gooien naar auto's en mensen. Het lijken wel zware bommen", zeggen de bellers. Als rond 21:30 uur de twee vaste wijkagenten naar de flat rijden, treffen de man en vrouw een enorme chaos aan.
De agenten schrikken enorm van wat er in hun wijk aan de gang is. In de portieken van de flat zijn lampen vernield. Er wordt vuurwerk in vuilcontainers gegooid en er zijn brandjes. Vanaf de galerijen wordt vuurwerk naar beneden gegooid, maar het wordt vooral ook naar boven geschoten. Zwaar siervuurwerk ontploft ter hoogte van de elfde en twaalfde verdieping, vlak naast de flat. Mensen kunnen niet meer veilig over straat.
Ik werk al twaalf jaar bij de politie, maar ik heb nog nooit zoiets meegemaakt. Alles was erop gericht om de politie letsel toe te brengen.
Wijkagent
De agenten parkeren hun auto voor de zekerheid om de hoek en lopen via de kelder naar Portiek 7, waar zich dan al zo'n 25 jongeren hebben verzameld. "Ik was bang", zegt de vrouwelijk agent, die al twaalf jaar bij de politie werkt en zelfs M.E.-diensten draait. Volgens het OM moet het ook voor bewoners verschrikkelijk zijn geweest. Sommigen barricaderen hun deur uit angst voor de enorme explosies. Deuren van het trappenhuis worden opengehouden om te voorkomen dat de ruiten er door de luchtdruk uit knallen.

Geen grip

De agenten proberen de jongeren te laten stoppen met het gooien van vuurwerk, maar zij krijgen geen grip op hen. Als ze weglopen om de situatie van bovenaf te bekijken, wordt er een zware knaller in hun richting gegooid, volgens het OM door de verdachte die vandaag terecht staat. Vanaf de zevende verdieping zien zij de verdachte vervolgens een stuk vuurwerk afsteken, waarna hij samen met de anderen dekking zoekt.
Het blijkt een 'shell' te zijn: een zwaar stuk siervuurwerk dat een enorme explosie veroorzaakt. De agenten drukken zich tegen de muur en voelen de schokgolf. De explosie is ook op beelden van hun bodycams en van de bewakingscamera's in de flat te zien. Ook is daarop te zien dat het deze verdachte is die het vuurwerk aansteekt. Omdat zij te veel gevaar lopen, geeft hun leidinggevende de agenten opdracht te vertrekken.

Spijt en teleurstelling

In de rechtszaal betuigde de Zeister spijt. Toen hij het knalvuurwerk weggooide, zou hij niet hebben gezien dat dit in de richting van de agenten was: "Ik zou nooit vuurwerk naar mensen gooien en al helemaal niet naar hulpverleners." Van het zware siervuurwerk zou hij niet hebben geweten wat het was. Hij had het afgestoken voor een jongetje dat dit zelf niet durfde te doen, beweerde hij. Hij kon ook niet zeggen waarom hij zich mee had laten slepen door de anderen. Het was gezellig begonnen met een kleine groep, maar in de loop van de avond kwamen er volgens hem steeds meer jongens bij, ook uit Utrecht en Driebergen.
De verdachte zei ook niet te begrijpen waarom hij voor de rechter moest verschijnen. Hij zou inmiddels weer normaal contact hebben met de wijkagente, al was het merkwaardig dat zij vandaag niet zelf naar de zitting durfde te komen. De wijkagenten zijn ook enorm teleurgesteld in de jongeren uit de buurt, in wie zij veel tijd en moeite hebben geïnvesteerd om een goed contact op te bouwen.
Een taakstraf van 240 uur is hartstikke veel. Dat is niet te combineren met mijn werk. Dat gaat niet, dat past niet.
Verdachte

Openlijke geweldpleging

Volgens de officier van justitie heeft de verdachte meerdere keren enorm gevaarlijk vuurwerk weggegooid, ook in de richting van de agenten. Hij leverde volgens het OM een aanzienlijke bijdrage aan de explosieve situatie die in de buurt ontstond. De man is volgens haar schuldig aan openlijke geweldpleging van een behoorlijke omvang en daarop staat een stevige straf.
Wel houdt het OM er rekening mee dat de politie de woning van zijn ouders met geweld binnenviel en hij ten onrechte zeven dagen heeft vastgezeten. Hij werd per abuis werd aangezien voor iemand die oudejaarsavond een flatbewoonster mishandelde. De officier eiste daarom een taakstraf van 240 uur plus een voorwaardelijke celstraf van drie maanden, met een proeftijd van twee jaar. Ook zou hij de agenten elk een schadevergoeding van 475 euro moeten betalen.

Nooit meer vuurwerk

De Zeister bezwoer dat hij "klaar is met het afsteken van vuurwerk' en komende jaarwisseling braaf bij zijn schoonouders doorbrengt. De maximale taakstraf van 240 uur is voor hem onmogelijk uit te voeren, riep hij wanhopig aan het einde van de zitting. Hij zou dan in de knel komen met de vele cursussen die hij moet volgen voor het opzetten van een eigen bedrijf. Daardoor zou zijn toekomst in gevaar komen.
Over twee weken doet de rechtbank uitspraak. Het is nog onduidelijk wanneer twee andere verdachten van het vuurwerkgeweld in Zeist voor de rechter komen. Zij zouden ook betrokken zijn geweest bij de mishandeling van een 32-jarige vrouw. Zij werd tijdens de jaarwisseling op de Laan van Vollenhove meerdere keren geschopt en geslagen toen zij een opmerking maakte over het gooien van vuurwerk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.