Topdrukte bij hondenopvang en uitlaatservices: 'We kunnen het eigenlijk niet meer aan'

UTRECHT - Hondenpensions en uitlaatservices hebben moeite om alle klanten te helpen die hun viervoeter een dagje willen afgeven. Steeds meer bedrijven in de regio Utrecht hebben geen ruimte meer om extra honden aan te nemen.
Linda ten Wolde van hondenopvang Happy Roedel in Utrecht heeft het donderdagochtend druk. "We zijn constant bezig met nieuwe aanmeldingen", zegt ze. "We kunnen het eigenlijk niet meer aan en hebben wachtlijsten moeten maken."
Bij de Happy Roedel kunnen ze de aanvragen niet meer aan
Bij de Happy Roedel kunnen ze de aanvragen niet meer aan © Happy Roedel Utrecht
Zij ziet al twee jaar een toename. Maar nu steeds meer mensen weer naar hun werk gaan, stromen de mails en telefoontjes binnen. "De hond kan niet alleen thuisblijven voor acht of negen uur, die wil wel gezelschap."

'Gekkenhuis'

En Ten Wolde is niet de enige. Dierenhotel Het Groene Hart in IJsselstein heeft inmiddels een ledenstop ingevoerd. RTV Utrecht spreekt een medewerker als die net een paar honden uitlaat. "Het is een gekkenhuis", zegt hij tussen het geblaf door.
"Veel mensen hebben een hond genomen, of namen een tweede, en nu begint het normale leven weer en moet de hond overdag ergens heen en dan zijn er weinig dierenhotels. Da's een probleem. Of tenminste, voor ons niet, maar voor die mensen wel."
Nu steeds meer mensen weer naar hun werk gaan, stromen de mails en telefoontjes binnen bij de opvang en uitlaatservices
Nu steeds meer mensen weer naar hun werk gaan, stromen de mails en telefoontjes binnen bij de opvang en uitlaatservices © Happy Roedel Utrecht

Uitlaatservices ook druk

En ook Sylvia Bokern van Woefff Uitlaatservice moet soms flink aanpoten om het allemaal bij te benen. "Ja, wij hebben een boel aanvragen. Je ziet dat er veel honden zijn aangeschaft tijdens de coronatijd. Ik ben een klein bedrijf, dus ik heb een ledenstop voor de wachtlijst."
Er is dus veel vraag, maar weinig plek om te lopen.
Sylvia Bokern, Woefff Uitlaatservice
Bokern vreest dat de toename in het aantal honden een domino-effect op gang brengt dat negatief zal uitpakken voor haar onderneming. "Er zijn nu bedrijven die opleidingen tot hondenuitlaatservice aanbieden. Maar het nadeel is dat steeds meer gemeentes en natuurbeheerders uitlaatservices juist willen weren. Er is dus veel vraag, maar weinig plek om te lopen en de plekken die er zijn komen onder druk te liggen."
De hondenvriend zegt dat zij nu nog genoeg uitlaatplekken kent in De Meern, Vleuten en Leidsche Rijn maar vreest dat beginnende concurrenten ervoor zorgen dat die ook gesloten worden. "We zijn bang dat het klachten gaat regenen."
Linda ten Wolde: 'We kunnen het eigenlijk niet meer aan'

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.