Instellingen

Natuurlijk Zoëy op zoek naar de otter: 'Er zijn zeker tien otters in Utrechtse wateren'

WOERDEN - Otters zijn bijzonder schuw en je ziet ze maar zelden in het wild. Maar als je ze wilt spotten, is het najaar het beste moment om sporen te zoeken. Eddy Zoëy gaat daarom in deze aflevering van het televisieprogramma Natuurlijk Zoëy op zoek naar zogenoemde otterspraints. Dat doet hij samen met Elze Polman van de Zoogdiervereniging in de buurt van Kamerik.
"De beste kans om iets van een ottersporen tegen te komen is het vinden van poep ofwel de spraints", legt zij uit. "Je herkent ze makkelijk omdat de poep vol met visgraatjes zit." De territoria worden afgebakend met geurmarkeringen. Meestal worden uitwerpselen achtergelaten op opvallende plaatsen langs de oever.
Natuurlijk Zoëy: Otters en oevers
Otters zijn vooral 's nachts actief.
Otters zijn vooral 's nachts actief. © Harrie Bosma
De otter was in 1988 uitgestorven in Nederland door jacht, vervuiling, aanrijdingen en verlies van leefgebied. In 2002 is gestart met de herintroductie van de otter en de otterpopulatie wordt nu geschat op 450 dieren in Nederland.
Natuurvriendelijke oevers en schoner water dragen bij aan het succes van de terugkeer van de otter. Door provincie, gemeente en waterschap is er al hard gewerkt om de oevers geschikt te maken voor de otters en de visstand is de laatste tijd ook steeds beter op peil. Voor overstekende otters worden er passages ingericht want heel veel otters worden doodgereden.
Otters eten vooral vis en daar is er voldoende van.
Otters eten vooral vis en daar is er voldoende van. © Elze Polman
Ongeveer tien otters zouden er in onze provinciewateren rondzwemmen is de schatting van otterkenner Elze Polman. "We hebben er in Nederland ongeveer 450 dus tien is niet heel veel nog. Maar ik heb er wel vertrouwen in dat dat er steeds meer worden."
"2021 is het 'Jaar van de Otter' en daarom extra aandacht voor dit mooie roofdier", aldus Elze.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.