Onrust onder oud-militairen nu terrein in Doorn op de schop gaat: 'Willen hier blijven wonen'

DOORN - Oud-militairen en dienstslachtoffers die samen wonen op een terrein met een woon-zorgcentrum in Doorn doen een noodoproep. Al jaren wonen ze hier midden in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug met lotgenoten, die tijdens of na een missie ziek werden. Maar met de verkoop van de grond en enkele bungalows dreigt daar nu een einde aan te komen. "We willen niet dat dit verloren gaat."
Zorgcomplex Het Woonoord ontstond in de jaren '80 op initiatief van de Bond van Nederlandse Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers. Militairen met lichamelijke en/of psychische problemen konden hier terecht voor intensieve zorg. Naast een zorgcomplex staan er ook 18 bungalows voor dienstslachtoffers.

Maar het terrein gaat op de schop. Het oude zorgcomplex gaat tegen de vlakte, in plaats daarvan komen er luxe appartementen. Bewoners zijn bezorgd of ze in de toekomst nog wel de juiste zorg krijgen. Ook zijn ze bang dat het unieke karakter van het terrein verloren gaat omdat straks ook niet-militairen er komen te wonen.

Esther Frijlink is één van de oud-militairen die in Doorn woont. Ze werkte onder meer als chauffeur in oorlogsgebieden. In Bosnië werd ze begin jaren '90 gegijzeld door oorlogsmisdadiger Mladic. Uiteindelijk moest ze door PTSS (posttraumatisch stresssyndroom) stoppen met haar werk. Zij is een zogenaamd dienstslachtoffer.
"Ik woonde eerst nog in Den Haag, maar ik kon door de PTSS de drukte van de stad niet meer aan. Te veel prikkels. Toen verhuisde ik naar Wijk bij Duurstede, dat was al beter en drie jaar geleden ben ik hier in het bos komen wonen. Nu pas kom ik echt tot rust."
Ab ten Have en Esther Frijlink maken zich zorgen over hun woonterrein.

Rust onder gelijken

De rust die Esther nu voelt, wil zij behouden voor alle oud-militairen en dienstslachtoffers die daar behoefte aan hebben. Maar deze 'veilige haven' dreigt volgens haar te verdwijnen nu woningen op het terrein in de vrije verkoop gaan voor iedereen. "Dit terrein is altijd bedoeld geweest voor onze unieke doelgroep. Militairen hebben veel traumatische dingen meegemaakt, je kan dat niet vergelijken met mensen die nooit op een missie zijn geweest."
"Wij hebben hier heel veel steun aan elkaar, hebben aan een half woord genoeg omdat we allemaal dezelfde achtergrond hebben. We zijn bang dat er een stuk veiligheid gaat verdwijnen, een stuk rust. Dat er mensen op ons terrein komen wonen die niet helemaal begrijpen wie wij zijn en wat wij nodig hebben. We houden ook herdenkingen op het terrein hier achter, daar snappen anderen toch helemaal niets van?"
Oud-militairen Ab en Esther in Abs woonkamer
Oud-militairen Ab en Esther in Abs woonkamer © RTV Utrecht
Esther Frijlink neemt ons mee naar Ab ten Have, een oud-marinier van 89. Hij woont in het naastgelegen zorgcomplex 'Het Woonoord'. Ab is één van de mensen die straks verplicht moet verhuizen omdat Het Woonoord tegen de vlakte gaat. In plaats daarvan komen er nieuwe luxe appartementen, waar ook Ab een nieuw plekje moet krijgen. Esther wijst naar een grote zandvlakte waar een shovel al aan het werk is. Daar moeten de nieuwe appartementen komen.
Ab maakte in zijn leven veel missies mee, onder meer in Curaçao of Nieuw-Guinea. Hij is ontsnapt aan een vliegtuigramp en kwam twee keer onder een truck terecht, waar hij nog altijd veel lichamelijke klachten aan over heeft gehouden.
Dat zijn oude vertrouwde zorgcomplex, waar hij al jaren met veel plezier woont, gesloopt wordt, veroorzaakt veel onrust. Ab maakt zich zorgen of alles wel bij het oude blijft en of hij in de toekomst nog wel de zorg krijgt die hij nodig heeft. Aan zijn keukentafel laat hij de brief zijn die hij stuurde aan het Korps Mariniers. "Alles is achter onze rug om geregeld en wij hebben niets meer in te brengen. Waarom krijgen wij geen steun van het Nederlandse Veteraneninstituut of de BNMO? Al was het maar een gesprek om ons gerust te stellen?"
Oud-militair Esther Frijlink voor het bouwterrein naast haar bungalow
Oud-militair Esther Frijlink voor het bouwterrein naast haar bungalow © RTV Utrecht
Volgens Stichting Heuvelrug Wonen kunnen de bewoners ook in de toekomst gewoon blijven rekenen op de zorg die ze nodig hebben. Over dat ook niet-militairen straks op het terrein kunnen wonen, geeft de stichting aan dat de exclusiviteit voor oud-militairen al langer niet meer bestaat. Militairen krijgen wel voorrang als ze bijvoorbeeld een bungalow willen kopen, maar ook particulieren kunnen inmiddels een plekje veroveren op het terrein. Dat zou volgens Heuvelrug Wonen jaren geleden al besproken zijn met de bewoners.
Esther Frijlink vindt het maar niks, al worden de bungalows ook eerst aan de huidige bewoners te koop aangeboden. "Dat zal ergens in de kleine lettertjes hebben gestaan, maar wij zijn daar niet in gekend. We horen van niemand iets. En zelfs als ik het zou willen kopen, ik ben ziek uit dienst gestapt omdat ik Nederland heb gediend als militair. En heb dus ook geen gewone baan waarmee ik een hypotheek zou kunnen krijgen. Er zijn nog zoveel meer militairen die hier straks zouden willen wonen. We zijn geen uitstervend ras, dienstslachtoffers blijven we binnen Defensie altijd houden. We hebben een wachtlijst met meer dan honderd mensen die hier meteen zouden willen wonen. En dat kan dan niet meer."

Gepland gesprek

Het Nederlands Veteraneninstituut laat via mail weten dat zij formeel geen rol spelen wat de woningen betreft. Zij waren in het verleden eigenaar, maar hebben de woningen verkocht aan Heuvelrug Wonen. Wel wil het instituut kijken wat ze kunnen betekenen en daarom gaan zij volgende week met Stichting Heuvelrug Wonen en een bewonerscommissie om tafel.
De gemeente Utrechtse Heuvelrug geeft aan dat twee jaar geleden het bestemmingsplan is gewijzigd, na aanvraag van Heuvelrug Wonen en het Veteraneninstituut. Het terrein kreeg deels een woonbestemming. Daar was de gemeente het mee eens, omdat nieuwbouw van woningen in de gemeente ook hard nodig is. Volgens een woordvoerder is destijds bij het wijzigen van de bestemming ook met de bewoners van het terrein gesproken.
De veteranen zijn een petitie gestart voor het behoud van de huurwoningen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.