Instellingen

Kraanmachinist Geurt trotseert de storm op 60 meter hoogte

PROVINCIE UTRECHT - Het zal je niet zijn ontgaan: de eerste herfststorm is een feit. Misschien blijf je wel binnen vandaag, of ben je wat later naar werk gegaan. Voor Geurt van Roekel was dat in ieder geval geen optie. Sterker nog: hij moest vanochtend vroeg met een lift omhoog om plaats te nemen in de cabine van zijn hijskraan. Hoe voelt zo'n storm op zestig meter hoogte?
"Toen ik vanmorgen rond 07.00 uur naar boven ging was het even iets minder. Maar dat was de beruchte stilte voor de storm." Een halfuurtje later werd het veel te slecht, zegt hij. "Dan moet je gewoon even stoppen. Je bent wel met mensen aan het werk."
Kraanmachinist Geurt zat tijdens de herfststorm in zijn cabine op 60 meter hoogte.
Op het moment dat we bellen staat de kraan op "zijn windvrij". Dan waait de giek mee met de wind, in plaats van dat die er dwars op blijft staan. Als je dat doet, zegt Geurt, dan staat de kraan stil en kan er weinig gebeuren. Maar, waarschuwt hij ook: doe je dat niet bij zulke winden, dan zoek je het gevaar op. "En je moet met dit weer geen gekke dingen doen."
Terwijl hij dat zegt, breekt de zon weer even door. Geurt stelt voor om "een rondje van de zaak te doen". Enthousiast draait hij de camera van zijn telefoon om de skyline van Utrecht te filmen. Achter de torens hangen donkergrijze wolken. De kraan draait en de felblauw lucht boven Leidsche Rijn is op het schermpje te zien. Ook de Douwe Egberts-fabriek en de bekende gele brug komen voorbij. Na twee minuten is de kraan 360 graden gedraaid en wijst de giek weer naar Utrecht-centrum. "Ik hoop dat je er beetje van kon genieten?", vraagt Geurt lachend.
Geurt lijkt blij te zijn dat hij vandaag gewoon in zijn cabine zit. Want soms zijn er dagen bij dat hij helemaal niet naar boven gaat vanwege het weer. "Als je weet dat het de hele dag slecht is, heb je boven niks te zoeken." Vandaag is volgens Geurt - en de meteorologen - gelukkig niet zo'n dag. "Het is steeds met die buien. Dan krijg je weer windkracht acht of negen. Maar als de zon even schijnt, dan wordt het gelijk iets lekkerder."
En dat levert dan weer mooie plaatjes op:
Iedereen weet: na regen...
Iedereen weet: na regen... © Geurt van Roekel

Niet bang

Bang is Geurt in ieder geval nooit. "Ik zit nu 33 jaar op de kraan en het heeft wel vaker gestormd. Ik ben het wel gewend." In de tussenpozen dat de kraan stilstaat vanwege de te harde wind, geniet Geurt vooral - ook na al die jaren - van het uitzicht. "Ook al is het slecht, dan kun je nog wel een mooi filmpje maken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.