Stalkende vrouw belaagde ex-partner en nieuwe vriendin met duizenden berichten en telefoontjes

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
BUNNIK/BILTHOVEN - Zij was compleet afhankelijk van haar partner geworden en deed alles zoals hij dat wilde. Toen hij hun relatie na zeven jaar definitief beëindigde, raakte zij compleet de weg kwijt. Zij bestookte haar ex ruim een jaar lang met duizenden telefoontjes en berichten, achtervolgde hem op straat, postte bij zijn huis en maakte zijn familie en vrienden duidelijk hoe slecht hij was.
Tussenkomst van de politie hielp niet. En zelfs nadat zij was opgepakt en een paar dagen gevangen had gezeten, bleef zij hem belagen. De 31-jarige Utrechtse moest zich vandaag in de rechtbank verantwoorden voor het stalken van haar ex en zijn nieuwe vriendin, aan wie zij ook de meest vreselijke bedreigingen toestuurde.
Het was levensbepalend voor mij, ik kon niet verder moest de hele tijd achterom kijken.
Belaagde ex-partner

Bekentenis

De jonge vrouw bekende aan het begin van de zitting gelijk alles waarvan ze wordt verdacht. Ze zei zich vreselijk te schamen voor haar gedrag en begon al snel te huilen. Ze kon destijds maar niet begrijpen dat het over was, zei zij. Pas toen zij begin dit jaar voor de tweede keer werd opgepakt, begon dat besef tot haar door te dringen.
Toen haar ex-vriend de relatie begin vorig jaar definitief beëindigde, waren er al langere tijd problemen. Hij had al vaker een punt achter de relatie gezet, maar het was telkens weer goed gekomen. Zij was ervan overtuigd dat dit keer ook weer zou gebeuren, zei zij snikkend. Ook omdat zij op dat moment zwanger van hem was. Een jaar eerder was de breuk ook al eens hersteld, nadat zij heel veel contact met hem had opgenomen.

Geen leven meer

De ex-partner had volgens de officier van justitie geen leven meer toen hij zo extreem werd belaagd. "Ik kijk elke dag over mijn schouder. Ik ben steeds bang dat zij mij opzoekt", verklaarde hij bij de politie. Er volgde een stopgesprek met de vrouw, waarbij haar een contactverbod werd opgelegd. Maar diezelfde dag kreeg hij weer nieuwe berichten van haar.
Volgens de officier van justitie belde de vrouw haar ex-partner tussen februari en augustus vorig jaar meer dan 2200 keer. Zij kocht steeds weer nieuwe simkaarten, zodat hij haar nummer niet zou herkennen. Ook zijn nieuwe vriendin moest het ontgelden. Zij kreeg van de vrouw binnen een week meer dan vijftig telefoontjes en berichten waarin ze haar ex zwartmaakte en ernstige bedreigingen uitte als: "Ik maak je kaal. Ik verziek je leven" en "Ik gooi benzine over je heen en steek je in de fik." De nieuwe vriendin besloot uiteindelijk niet verder te gaan met de man, maar deed net als hij wel aangifte.
Ik werd afhankelijk van hem. Hij wilde steeds grip op mij hebben. Ik ging netjes binnen de lijntjes lopen en ineens waren die lijntjes weg.
Verdachte over ex

Afhankelijk

De Utrechtse werd vorig najaar aangehouden, maar mocht na een paar dagen hechtenis haar proces in vrijheid afwachten. Toen ze opnieuw de fout inging, werd zij weer opgepakt. Begin dit jaar kwam zij onder toezicht van de reclassering, kreeg zij een enkelband en ging zij in therapie. Toen pas drong tot haar door waar zij mee bezig was, zei ze. "Door de enkelband ben ik eigenlijk mezelf gaan ontdekken en mijn grenzen."
"Hij heeft mij zeven jaar geestelijk en lichamelijk mishandeld", vertelde zij de rechters. "Ik werd afhankelijk van hem. Hij wilde steeds grip op mij hebben. Ik ging netjes binnen de lijntjes lopen en ineens waren die lijntjes weg. Ik wilde alles doen om hem terug te krijgen. Ik zou zelfs mijn huis hebben opgegeven, omdat ik compleet van het padje af was." Volgens de vrouw gaat het nu goed met haar en wil zij niet meer terug naar haar ex-partner. Zij wil graag doorgaan met de behandeling en daar zijn de reclassering en het OM het mee eens.

OM eist straf

Toch vond de officier van justitie een straf op zijn plaats. Hij eist 160 uur taakstraf en 60 dagen celstraf. Daarvan zouden 42 dagen voorwaardelijk zijn met een proeftijd van twee jaar. Vanwege de tijd dat zij in voorarrest heeft gezeten, hoeft zij dan niet terug naar de gevangenis. Zij moet haar behandeling voorzetten en onder toezicht van de reclassering een zinvolle dagbesteding zoeken. Verder zou haar verboden moeten worden om contact te hebben met haar ex-partner, zijn huidige vriendin en zijn ex-vriendin.
De verdediging vindt dat de man zelf ook een grote rol heeft gespeeld bij wat hem is aangedaan. "Het was aantrekken en afstoten om maar die controle te kunnen houden", aldus de advocaat. Volgens de vrouw gaf hij haar afgelopen winter zelfs het gevoel dat het nog goed zou komen en hebben ze samen Sinterklaas gevierd. Haar advocaat kon zich wel vinden in de strafeis, maar pleitte voor een veel kortere werkstraf. Ook zou een extra maatregel voor het overtreden van het contactverbod, zoals het OM wil, onnodig zijn.
De rechtbank neemt twee weken de tijd om tot een beslissing te komen. Op 4 november wordt uitspraak gedaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.