OM ziet graffititekst over Woerdense burgemeester Molkenboer als vernieling en niet als bedreiging

© Woerden TV
WOERDEN - Een 22-jarige Woerdenaar die wordt verdacht van het bekladden van de muur van een flatgebouw in Woerden met de tekst MOLKENBOER OORLOG 30 TE GAAN wordt door het Openbaar Ministerie niet vervolgd voor bedreiging van de burgemeester van Woerden. Dat bleek vandaag tijdens de rechtszitting tegen de man in de Utrechtse rechtbank.
Volgens de officier van justitie is verdachte R.L. door het spuiten van graffiti enkel schuldig aan vernieling van andermans eigendom. Zelf ontkent de jonge Woerdenaar dat hij er iets mee te maken heeft. De mogelijke betekenis en bedoeling van de tekst kwam in de rechtbank verder ook niet aan de orde.
De zaak is actueel, omdat er de laatste tijd meerdere burgemeesters zijn bedreig en Molkenboer daar al eerder slachtoffer van was.

Bellende spuiter

De verdachte kwam bij de politie in beeld, omdat een getuige in de nacht van 22 december 2018 zag dat een jongen tekst op de muur spoot en ondertussen een telefoongesprek voerde. Een foto bleek te vaag voor herkenning, maar na onderzoek bleek het toestel van de verdachte op het bewuste tijdstip door een telefoonmast bij de flat te zijn aangestraald.
De politie besloot het toestel te tappen en onderschepte berichten die met de bekladding te maken zouden hebben: "De handtekening is geplaatst". Ook belde iemand met de mededeling dat de tekst met verf werd overgeschilderd. De Woerdenaar zegt hij dat hij zijn telefoon had uitgeleend aan vrienden en verder van niets weet. Aan wie hij toestel in gebruik had gegeven kon hij niet zeggen.

Meer verdenkingen

De officier van justitie vindt dat L. ook schuldig is aan een hele reeks andere zaken die vandaag door de rechtbank werden behandeld. De ernstigste is volgens het OM de poging om een auto in brand te steken drie jaar geleden in Woerden. Onder de wagen was met zwaar vuurwerk en een flesje benzine een soort brandbom neergelegd, die ging echter niet af. Op het flesje werd dna van L. aangetroffen. Het aftappen van zijn telefoon leverde vervolgens nog meer bewijs op, zegt het OM.
Verder was de verdachte volgens het OM onder meer betrokken bij oplichtingspraktijken via Marktplaats. Zijn bankrekening werd gebruikt om geld van slachtoffers weg te sluizen. Ook bood hij zijn scooter te koop aan. Hij liet iemand een aanbetaling doen en verkocht het voertuig vervolgens aan een ander, zonder het aanbetaalde geld terug te geven.

Klap in gezicht

De verdachte maakte aan het begin van de zitting een geërgerde indruk. Hij vond het een klap in zijn gezicht dat hij voor deze oude zaken nog voor de rechter moest verschijnen. L. heeft ondanks zijn jonge leeftijd een flink strafblad en heeft al meerdere keren vastgezeten, maar zegt hij dat hij zijn leven inmiddels heeft gebeterd en dat dit zijn toekomst in de war stuurt. De officier van justitie vond de houding van L. eerder een klap in het gezicht van de maatschappij.
De advocaat van L. had ook kritiek op de lange tijd die is vertreken sinds de aanhouding van haar cliënt. Zij stelde dat het bewijs in vrijwel alle zaken veel te dun is en dat hij grotendeels vrijgesproken zou moeten worden. Als de rechtbank hem toch schuldig vindt, zou een voorwaardelijke straf meer op zijn plaats zijn, betoogde de advocaat.
De rechtbank doet over twee weken, op donderdag 4 november, uitspraak in de zaak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.