Zeist 10 dagen in festivalsfeer: geen rapper of dj, maar het klassieke lied

ZEIST - Festivals mogen weer, dus grijpt het Internationaal Lied Festival in Zeist zijn kans. Op verschillende locaties rond Slot Zeist zijn vanaf morgen tien dagen lang uitvoeringen van het klassieke lied te horen.
In totaal zijn er de komende dagen vijftien live optredens van een zanger en een muzikant. Daarnaast worden er masterclasses gegeven, waar ook beginners aan kunnen meedoen.
Helena Koonings en Heleen Vegter behoren tot de duo's die hun kunsten laten horen in Zeist. Ze vormen al zeven jaar een duo, Helena zingt en Heleen speelt piano. ''Wat mijn taak is als pianist is om kleur te geven aan het woord'', vertelt Heleen. ''Soms tegenspreken, soms meenemen, soms afkappen, ik vind het een fantastische manier om dit samen te doen.'' Met zijn tweeën ga je er echt samen doorheen'', vult sopraan Helena aan.
Het duo probeert het publiek echt een verhaal te vertellen, zegt Heleen. ''Je krijgt de tekst en je kunt meelezen, maar je wordt door de muziek ook echt meegenomen in die sferen. Ik vind het de mooiste vorm van muziek die er is.''
Tekst loopt door onder de video.
Zeist is tien dagen in festivalsfeer met het klassieke lied

Link tussen heden en verleden

Voor het thema heeft de organisatie een link tussen heden en verleden geprobeerd te leggen. De nadruk ligt dit jaar op liederen uit het 'fin de siècle', de periode rond 1900. Net als nu was dat een tijd van grote veranderingen en onzekerheid in de wereld.
Het evenement mag zich met recht een internationaal festival noemen, want zo'n twee derde van de artiesten komt uit het buitenland. Zo komen artiesten die doorgaans in Wenen, New York en Londen optreden naar Zeist.
De organisatie hoopt dat ook jongeren hun weg naar het festival weten te vinden. De kaarten zijn een stuk goedkoper gemaakt voor jongeren en de masterclasses zijn gratis. Ook zijn er verschillende educatie- en schoolprojecten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.