Niet alle nabestaanden kregen beloofde brief over seance op begraafplaats: 'Natuurlijk slordig'

© RTV Utrecht
AMERSFOORT/LEUSDEN - Het is de gemeente Amersfoort niet gelukt bij alle nabestaanden van overledenen op begraafplaats Rusthof in Leusden brieven te bezorgen over de seance die er op 11 september werd gehouden. Tijdens de seance riep een groep van zes mensen onder meer geesten op bij de kindergraven op het terrein.
Naar aanleiding van de gebeurtenis vorige maand beloofde de gemeente alle nabestaanden in te lichten over de spirituele rituelen die 's avonds onder begeleiding van een medewerker op de begraafplaats plaatsvonden. Nu blijkt dat niet alle nabestaanden de brief ontvangen hebben. "Dat is natuurlijk slordig", erkent woordvoerder Iris van Veen.

'Rillingen over m'n rug'

Jolanda Vonk is een van de ouders die geen brief heeft gekregen. Zij begroef haar zoon er 32 jaar geleden en moest in de media over de seance horen. "Ik wist niet wat ik las", zegt ze. "Ik weet niet of het bij het graf van mijn zoon is geweest, maar bij het idee alleen al krijg ik de rillingen over m'n rug."
Woordvoerder Van Veen geeft aan dat mensen alsnog bij de gemeente aan kunnen geven dat ze de brief willen hebben. Ook gaat de gemeente bij toekomstige berichten via een online pagina en een andere postbezorger communiceren.

Aangifte

Inmiddels hebben de eerste ouders vanochtend aangifte van grafschennis gedaan. Dat doen ze tegen de zes personen die de seance op 11 september hielden, waarbij onder meer geesten bij de kindergraven op het terrein werden opgeroepen. "Ik sta dat soort taferelen niet toe", stelt Floor Drost-Laabidi, die de aangifte samen met zijn vrouw Radia deed.
Floor en Radia hebben twee dochters op het Kinderhof van Rusthof begraven. Toen ze vorige week een brief van de gemeente op de mat kregen waarin ze over de gebeurtenis hoorden, viel dat rauw op hun dak. "De seance is voor ons een hele heftige gebeurtenis. Dat raakt ons in de wortel van ons bestaan", zei Floor eerder. Hij heeft zelf een orthodox-christelijke achtergrond en zijn vrouw is islamitisch.

Eerbied

"Wij hebben niemand toestemming verleend om dergelijke handelingen bij het graf van onze kinderen te verrichten en doen hiervan aangifte", valt in de aangifte te lezen. Drost-Laabidi beroept zich daarbij op een uitspraak van de Hoge Raad uit 2017, waarin gesproken wordt van grafschennis als een delict tegen het 'piëteitsgevoel', ook wel de eerbied voor overledenen. Hij vindt dat die is aangetast door de spirituele rituelen die op 11 september op Rusthof werden gehouden.
In de WhatsApp-groep waar zo'n zestig ouders zich hebben verzameld zou Floor inmiddels positieve reacties op zijn aangifte hebben ontvangen. Hoewel Drost-Laabidi stelt dat hij de eerste is, denkt hij niet dat het bij zijn aangifte blijft. "Er zijn een heel aantal die zich met de strekking eens zijn en zich erbij willen voegen."

Advocaat

Ook is er een groep ouders die door Amersfoorts strafrechtadvocaat Jan Visscher vertegenwoordigd wordt, die eerder op Twitter al stelde dat er aangifte gedaan zou moeten worden. Hij zegt dat de ouders de hoop en verwachting hebben dat de politie en het OM onderzoek gaan doen. "Dat zijn in onze optiek de enige aangewezen partijen die goed onderzoek kunnen doen en de feiten helder kunnen krijgen."
Visscher zegt dat naast enkele ouders die persoonlijk aangifte willen doen of al hebben gedaan, er tevens een groep ouders is die overweegt gezamenlijk aangifte te doen van grafschennis. De gemeente laat weten nog in gesprek te zijn met de ouders en verwacht binnenkort de uitkomsten van dat gesprek terug te koppelen aan alle nabestaanden.

Kamervragen

Inmiddels zijn er ook Kamervragen over het onderwerp gesteld. De SGP wil van de minister weten waarom het opwekken van geesten op een kerkhof, zonder toestemming van nabestaanden, niet onder grafschennis valt. Ook wil de partij weten of de minister de wet wil aanpassen zodat dit wel strafbaar wordt.
Vorige week verstoorde een 51-jarige man de raadsvergadering van Amersfoort. Vanaf de publieke tribune uitte hij doodsbedreigingen aan het adres van burgemeester Bolsius, die zelf niet aanwezig was, toen de gemeenteraad de kwestie besprak. Amersfoort is beheerder van de begraafplaats. De 51-jarige man werd na de dreigementen aangehouden, maar is inmiddels weer vrij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.