Roep om terugkeer uithuisgeplaatste kinderen toeslagenaffaire

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Kinderen die slachtoffer zijn van de toeslagenaffaire en daardoor uit huis geplaatst zijn, moeten terug naar hun ouders. Die roep komt van steeds meer gemeenteraadsleden in de provincie. Zo zijn er inmiddels vragen gesteld aan de colleges van Houten, Woerden en Zeist. Raadsleden willen dat de wethouders gaan zorgen dat de kinderen terug naar huis kunnen.
Deze week werd bekend dat de afgelopen vijf jaar zo'n 1115 kinderen uit huis zijn geplaatst in gezinnen die slachtoffer zijn van de toeslagenaffaire. In die affaire werden ouders die kinderopvangtoeslag kregen ten onrechte aangemerkt als fraudeur. Daarna werden ze gedwongen grote sommen geld terug te betalen aan de belastingdienst. In sommige gevallen ging het om bedragen van meer dan een ton.

Samen Veilig Midden Nederland

Veel van die gezinnen zijn in financiële problemen gekomen, ze raakten vervolgens bijvoorbeeld hun huis kwijt of hun baan. Naar nu blijkt is een opvallend groot aantal van die gezinnen betrokken geraakt bij de jeugdbescherming. In de provincie Utrecht wordt de jeugdbescherming uitgevoerd door Samen Veilig Midden Nederland, die ook het meldpunt voor kindermishandeling en huiselijk geweld Veilig Thuis Utrecht exploiteert.
Kinderen die uit huis geplaatst zijn vanwege de toeslagenaffaire moeten weer herenigd worden met hun ouders
Pascal Ooms (raadslid SGP Houten)
Raadsleden in diverse gemeentes willen van hun wethouder weten hoe groot het probleem in hun gemeente is. Ook pleiten sommige raadsleden er voor om maximaal in te zetten op de terugkeer van deze kinderen naar hun eigen ouders. "Kinderen die uit huis geplaatst zijn vanwege de toeslagenaffaire moeten weer herenigd worden met hun ouders", zegt Pascal Ooms, raadslid voor de SGP in de gemeente Houten. Samen met D66, PvdA en HA! heeft hij vragen ingediend bij de wethouder. "Deze verschrikkelijke toestanden moeten opgelost worden. Voor zover dat mogelijk is."

Actieplan

Ooms verwacht van de gemeente Houten dat die samen met andere gemeentes in de provincie met een serieus actieplan komt om kinderen met hun ouders te herenigen. "Kan dat niet, dan moeten we kijken of ouders en kinderen op een andere manier gecompenseerd worden."
Partijen in diverse gemeentes eisen van hun wethouder dat die grondig onderzoekt hoeveel kinderen het in hun gemeente betreft. Die cijfers zijn nog niet bekend. Het getal van 1115 kinderen betreft alleen de jaren tussen 2015 en 2020. De toeslagenaffaire loopt al veel langer. En dus is de verwachting dat het aantal gedupeerde kinderen vele malen groter is. Statistisch gezien komen van de 1115 kinderen er zo'n 80 uit onze provincie.

Groot trauma

Een uithuisplaatsing wordt alom beschouwd als zeer traumatisch voor kinderen, maar ook voor hun ouders. Kinderen komen tijdelijk of permanent te wonen in een instelling of in een pleeggezin. Er zijn meer gevallen bekend waarin ouders beweren dat hun kinderen ten onrechte uit huis geplaatst zijn, los van de toeslagenaffaire. Bij RTV Utrecht hebben zich de afgelopen jaren vele honderden ouders gemeld die daarmee te maken hebben. Een recent geval zorgde zelfs voor een debat in de Tweede Kamer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.