Bewoners beschoten huis Vianen mogen terug, besluit burgemeester teruggedraaid

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
VIANEN - De bewoners van een huis in Vianen dat eerder deze maand werd beschoten, mogen volgende week terug naar huis. De rechter heeft vandaag beslist dat de burgemeester de woning terecht heeft gesloten, maar dat dit voor kortere tijd had gemoeten.
In verband met een vakantie reageert loco-burgemeester Marcel Verweij op het besluit van de bestuursrechter. "Bij het nemen van maatregelen is het altijd een afweging van belangen van de betrokkenen en de mensen in de buurt. Een termijn van zes weken leek daarbij reëel. Er is in de afgelopen weken vrijwel geen extra informatie openbaar geworden over de toedracht van de schietpartij. We begrijpen dan ook dat de bestuursrechter geen ander besluit heeft kunnen nemen en zullen dit besluit respecteren. We houden contact met de buurtbewoners en blijven in gesprek."
In de nacht van 6 op 7 oktober werden schoten gelost op het huis aan de Joke Smitlaan. Een paar weken eerder was in dezelfde straat al een ander huis beschoten. Burgemeester Sjors Fröhlich van Vijfheerenlanden besloot daarop dat het pand waar de tweede beschieting was geweest voor zes weken dicht moest.
"De burgemeester heeft de woning gesloten voor een periode van zes weken om de rust in de buurt terug te brengen en het gevoel van veiligheid in de buurt te vergroten", zegt loco-burgemeester Marcel Verweij. "Twee schietpartijen in korte tijd hebben een grote impact op het gevoel van veiligheid van de omwonenden. We realiseren ons ook dat het sluiten van een woning veel impact heeft op de bewoners."
De bewoonster stapte naar de rechter om dat besluit aan te vechten. De rechter heeft nu bepaald dat Fröhlich op basis van de summiere informatie over de zaak niet tot een sluiting van zes weken over had mogen gaan. De vrouw en haar zoon mogen wel pas woensdag terug, zodat de burgemeester nog enkele dagen de tijd heeft om zich te laten informeren over het politieonderzoek en de actuele dreiging.
De politie zegt aanwijzingen te hebben dat de ex-partner van de bewoonster bij criminele activiteiten betrokken is. Daarom bestaat er vrees voor herhaling.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.