Vluchtelingen exposeren in Landhuis Oud Amelisweerd

BUNNIK - In Landhuis Oud Amelisweerd is een expositie te zien met kunst gemaakt door vluchtelingen. De nieuwe expositie is een initiatief van de Galatea Foundation, een stichting die kunstenaars met een vluchtelingachtergrond naamsbekendheid wil geven.
Werk van gevluchte kunstenaars te zien in Oud Amelisweerd
Een van de kunstenaars is Nawras Nahar. Hij vluchtte vijf jaar geleden uit Syrië en woont nu in Utrecht. Zijn schilderijen gaan vooral over de Syrische geschiedenis. "De meeste mensen weten niet zoveel over Syrië. Ze denken dat het een klein land is en dat het iets met de woestijn te maken heeft. Dus het is mijn plicht om een licht te laten schijnen op wat we hebben", zegt hij. Nawras is van huis uit illustrator en werkte in zijn thuisland mee aan kinderfilms- en series.
Hij mist z'n oude werk en zou graag in Nederland aan de slag gaan. "Het is lastig want de programmering is hier anders en ik vind de taal moeilijk. Maar ik doe m'n best om het goed te doen", zegt hij. Nawras spreekt Nederlands maar voelt zich comfortabel bij Engels.

De expositie

Naast Nawras exposeren er nog veertien andere kunstenaars uit verschillende landen. "Ze laten bijvoorbeeld iets zien van de ellende die ze hebben meegemaakt tijdens de vlucht. Anderen laten weer iets zien van het land waar ze terecht zijn gekomen. Dus het is heel divers", zegt Jaap Versteegh van de Galatea Foundatoin.
Een aantal jaar geleden richtte hij de stichting op samen met zijn vrouw. "Ik kom uit het kunstonderwijs, mijn vrouw werkte bij non-profit organisaties. We hadden wat geld gespaard en we hebben geen kinderen en er zijn twee zaken die ons bijzonder aan het hart gaan. Het ene is kunst en het andere is het vluchtelingenprobleem. Als je dat samenvoegt kom je uit bij gevluchte kunstenaars", zegt Versteegh. Daaruit is het idee ontstaan om een podium te bieden aan gevluchte kunstenaars.

Prijs

Bij de expositie hoort ook een prijs van 2500 euro voor een van de deelnemende kunstenaars. De geldprijs is in het leven geroepen zodat de winnaar kan investeren in zijn of haar werk. "Het zijn nieuwe Nederlanders en in veel gevallen hebben ze een opleiding gedaan in het land van herkomst en zijn het hele goede kunstenaars maar wordt het werk niet gezien", zegt Versteegh.
Nawras is blij dat zijn werk de komende weken in het Landhuis hangt. "Voor kunstenaars, maar eigenlijk voor ieder mens, geldt dat je een vorm van erkenning nodig hebt", zegt hij. "Als je die erkenning niet vindt, leef je niet echt."
De expositie is tot 7 november te zien in Landhuis Oud Amelisweerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.