Solar Challenge Morocco heeft Odijks tintje: 'Nu ben ik de racemanager'

© Jorrit Lousberg/Vattenfall Solar Team
ODIJK - De Solar Challenge Morocco gaat vandaag van start en de zonnewagenwedstrijd heeft een Utrechts tintje. De Odijkse Tibbe Lukkassen is onderdeel van het Vattenfall Solar Team van de Technische Universiteit Delft en racet mee.
Elk jaar ontwerpen en bouwen de studenten een zonneauto waarmee ze aan de races meedoen. Lukkassen nam de rol van chief enigeer op zich: "Dat betekent dat ik alle verschillende disciplines die werken aan onderdelen van de auto bij elkaar heb gebracht", vertelt de Odijker.
Het team is al sinds 4 september in Marokko om de race voor te bereiden. "Nu ben ik de racemanager en verantwoordelijk voor alles wat met de race te maken heeft. Het hele team heeft er veel zin in en we zijn er klaar voor."
Tibbe uit Odijk over Solar Challenge: "We zijn er klaar voor"

Tactisch racen

Normaal vindt de wedstrijd plaats in Australië, maar dat gaat vanwege de coronamaatregelen in dat land niet door. En dus wordt de race verreden onder de Marokkaanse zon. Maar niet alleen het land is anders, ook het format van de race.
"In Australië moeten de teams om 17.00 uur 's middags stoppen waar ze gebleven zijn, daar bouwen we dan ons kampement op om langs de kant van de weg te overnachten. In Marokko racen we in vijf etappes, waarbij van elk team de tijd per etappe wordt genoteerd. Eigenlijk rijden we dus elke dag een soort tijdrit", legt Lukkassen uit.
"Dit maakt dat het tactisch een andere race is. Want wanneer rijdt je weg? Rij je minder lang in de zon of niet. Dat zijn afwegingen die we moeten maken tijdens de race."
De race start om 11.00 Nederlandse tijd in het stadion van Agadir.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.