Zo gaat het eraan toe bij de inloopvaccinatielocatie op Hoog Catharijne

UTRECHT - Zonder afspraak binnenlopen voor een coronavaccinatie. Dat kan sinds een week op Hoog Catharijne. De locatie is zeven dagen per week open voor vaccinaties en gezondheidsvragen. "We zien nu ongeveer honderd mensen per dag", vertelt coördinator Michiel van der Werff.
De locatie is een van de vijf vaccinatielocaties in de provincie Utrecht waar mensen de hele week zonder afspraak binnen kunnen lopen voor een coronavaccinatie. Hoog Catharijne is gekozen vanwege de centrale ligging en moet de drempel voor twijfelaars verlagen. "In plaats van dat je moet reizen voor een vaccinatie, kom je er nu langs en kun je gewoon makkelijk binnenlopen", aldus Van der Werff.
Coördinator Michiel van der Werff is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de vaccinatielocatie op Hoog Catharijne
Coördinator Michiel van der Werff is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de vaccinatielocatie op Hoog Catharijne © RTV Utrecht / Jordi de Jong

Even zoeken

Voor wie het Stationsplein tussen Utrecht Centraal en Hoog Catharijne op loopt is het wel even zoeken. De nieuwe vaccinatielocatie is tussen alle horecagelegenheden een vreemde eend in de bijt, maar na een paar keer rondkijken goed te vinden door de wapperende paarse vlaggen van de GGD regio Utrecht (GGDrU). Met grote letters wordt aangegeven dat je op deze locatie vrij mag binnenlopen, mits je een mondkapje draagt en anderhalve meter afstand houdt.
Eenmaal binnen word je welkom geheten door een van de twaalf aanwezige medewerkers. Daar kun je aangeven dat je voor een inenting komt of vragen over corona, het vaccin of gezondheid in het algemeen hebt. Als je je besluit te vaccineren, word je na een korte intake met ingevulde coronavragenlijst doorgestuurd naar de administratiemedewerkers, die je in het systeem zetten. Daarna krijg je je vaccinatie.
De intake bij de coronavaccinatielocatie op het Stationsplein in Utrecht
De intake bij de coronavaccinatielocatie op het Stationsplein in Utrecht © RTV Utrecht / Jordi de Jong

Dertig mensen op afspraak, rest is vrije inloop

Vandaag is de 24-jarige Karen een van de prikkers. Hij ziet ongeveer honderd mensen per dag. Per dag zijn dat gemiddeld dertig op afspraak, de rest is vrije inloop. "Voor mij is het heel rustig, want ik heb ook op de Jaarbeurs gewerkt en daar was het natuurlijk een stuk drukker", vertelt hij. "Maar we zien allerlei mensen, van jong tot oud."
Een van hen is de 32-jarige Laura uit Utrecht, die vandaag op afspraak haar eerste vaccinatie komt halen. Ze nam eerder nog geen vaccin, omdat ze even wilde wachten totdat het vaccin wat langer op de markt was. "Dat er iets meer bekend over is, dat ik mezelf er iets prettiger bij voel."
De 24-jarige Karen prikt zo'n honderd mensen per dag op Hoog Catharijne
De 24-jarige Karen prikt zo'n honderd mensen per dag op Hoog Catharijne © RTV Utrecht / Jordi de Jong

'Ik vertrouwde het eerst niet'

Hetzelfde geldt voor Chris (41) uit Huizen, die na een ommetje door de stad binnen kwam lopen voor de eerste inenting. "Ik dacht nu prikken, afhandelen en klaar", vertelt hij. "Ik wilde eerst even eventuele ontwikkelingen afwachten waardoor je misschien een andere keuze maakt."
Voor Francine (28) uit Utrecht speelde haar omgeving erg mee. "Ik heb zelf veel vrienden die er niet achter staan", vertelt ze. "Ik ben de afgelopen tijd met verschillende mensen in gesprek gegaan. Ik vertrouwde het eerst niet. Maar uiteindelijk zijn er zoveel mensen mee bezig die er verstand van hebben, en dat heb ik niet. Dan wil ik ook wel gewoon op de wetenschap vertrouwen."
De Utrechtse Rima (20) wil vooral weer graag makkelijker uit kunnen gaan. "Dan kan ik met een vriendin gewoon naar het restaurant of de bioscoop. En ik kan makkelijker reizen."
Een coronavaccinatie
Een coronavaccinatie © RTV Utrecht / Jordi de Jong

QR-code

Tessa de Geus, die het aanspreekpunt voor bezoekers is, herkent de genoemde redenen om nu te vaccineren. "Mensen wilden even de kat uit de boom kijken om te zien hoe het vaccin zich ontwikkelde", vertelt ze. "Daarnaast hebben mensen er geen tijd voor gehad en zien ze dat het dagelijks leven weer wordt opgepakt. De QR-code is voor mensen dan een drempel en dan besluit men toch een vaccin te gaan halen."
Dat geldt ook voor de gevaccineerden van vandaag, die om uiteenlopende redenen liever niet op de foto willen. "Ik sta misschien niet helemaal achter een QR-code", zegt Francine. "Met uit eten is het prima om te testen, maar het staat op een gegeven moment ook in de weg natuurlijk", stelt Chris. "Als het niet had gehoeven voor heel veel dingen, had ik het waarschijnlijk liever niet gewild. Het voelt wel een beetje als drang, omdat je gewoon heel veel dingen niet kunt doen", vindt Laura.
Het coronavaccin van Pfizer waarmee geprikt wordt
Het coronavaccin van Pfizer waarmee geprikt wordt © RTV Utrecht / Jordi de Jong

'Vaccinatiegraad niet hoog genoeg'

De GGD is blij dat de locatie ongeveer honderd mensen per dag trekt, maar hoopt dat het er binnenkort nog meer worden. Zeker nu de regio Utrecht weer rood is gekleurd op de Europese coronakaart. "Zolang we die vaccinatiegraad niet hoog genoeg hebben, blijven heel veel mensen besmet raken", zegt communicatiemanager Lydia van der Meer van de GGDrU. "Hoe meer mensen gevaccineerd raken, hoe beter voor ons land", stelt ze.
Tegelijkertijd kunnen mensen op de inlooplocatie terecht met gezondheidsvragen. Die gaan veelal over corona en de QR-code. "Komt de derde vaccinatie bij m'n QR-code, krijg ik m'n code meteen en kan ik 'm ook printen?", refereert De Geus aan een aantal veelgestelde vragen. Daarnaast hoopt de GGD op de locatie uiteindelijk ook bijvoorbeeld met jongeren over seksualiteit te kunnen praten. "Niet elke school biedt daar een goede basis in, dus het zou heel fijn zijn als wij dat kunnen ondersteunen."
Volgens de GGD blijven de huidige inloopvaccinatielocaties op dezelfde plek zolang er vraag naar is. Dat wil zeggen: als zich zo'n vijftig tot honderd mensen per dag komen inenten. "Als er tien mensen per dag komen, kun je je afvragen of je niet beter naar een andere locatie kunt verhuizen", stelt Van der Meer. In Utrecht kun je naast Hoog Catharijne ook bij de Jaarbeurs terecht en daarnaast zijn er locaties in Nieuwegein, Veenendaal en Woerden ingericht. Op de website van de GGDrU is alle informatie te vinden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.