Directeur GGD regio Utrecht stopt: 'Er is nooit een goed moment om te vertrekken'

Jaap Donker (l) bij de opening van de vaccinatielocatie in Sporthal Dijnselburg in Zeist.
Jaap Donker (l) bij de opening van de vaccinatielocatie in Sporthal Dijnselburg in Zeist. © Twitter / GGD regio Utrecht
UTRECHT - Directeur van de GGD regio Utrecht zijn in tijden van de coronacrisis. Een pittige rol die Jaap Donker de afgelopen anderhalf jaar op zich heeft genomen, maar waar hij nu ook afscheid van neemt. Hij stopt bij de gezondheidsdienst omdat hij aan de slag gaat bij de Veiligheidsregio Utrecht.
"Er is nooit een goed moment om te vertrekken, het is een geweldig mooie club. Het goede nieuws is dat mijn collega Nicolette Rigter terugkeert, zij is een hele ervaren directeur publieke gezondheid. Zij heeft landelijk ook veel gedaan het afgelopen jaar", vertelt Donker. "En ik mag naar onze mooie veiligheidsregio en daar gaan we ook weer samenwerken met de GGD. Dus het moment is niet ideaal maar er staat een hele stevige GGD en een robuust coronabedrijf dus het kan gewoon."
Terug naar maart vorig jaar. De coronacrisis met alle bijbehorende beperkingen barst in alle hevigheid los. De epidemie moet bestreden worden en daar is Donker mede verantwoordelijk voor. Een drukke hectische tijd, nu hij er zo op terugkijkt. "Vanuit een redelijk overzichtelijke situatie, een redelijk overzichtelijke organisatie moesten we ineens enorm opschalen om steeds die pandemie te verslaan en de crisis het hoofd te bieden. Vanaf dat moment stond er een rollercoaster waarin we geleerd en gepresteerd hebben."
Jaap Donker over zijn GGD-tijd: "Ik heb zelf getracht om voor en achter onze mensen te staan"

Coronabedrijf

Vooral de oprichting van het coronabedrijf, dat inmiddels bestaat uit duizenden medewerkers, kostte veel energie en bracht Donker tegelijkertijd een grote uitdaging. Hoewel hij erkent dat de aanleiding alles behalve leuk is: "Het is natuurlijk verschrikkelijk en verdrietig. De eerste weken hebben we geprobeerd dat vanuit onze crisisstand op te lossen, maar het was voor de medewerkers ook geen haalbare situatie. Vanaf dat moment hebben we toch bekeken hoe we een situatie kunnen creëren waarin we hele grote groepen nieuwe mensen snel kunnen inwerken en tevens ook het bedrijf kunnen aanpassen. Dus daarom een apart coronabedrijf naast onze reguliere GGD want die moest echt doorgaan ook. En hoe rottig de aanleiding ook is, het bracht de organisatie ook veel."
Maar er waren ook mindere momenten. Zo stond de gezondheidsorganisatie vanuit het niets opeens veel in de belangstelling en kreeg de GGD vooral veel kritiek vanwege het coronabeleid. Donker: "Wij zijn vooral een trouwe uitvoerder, maar wij zijn wel het gezicht van de overheid. Dus onze mensen op de vloer krijgen heel veel leuke kaarten en bonbons, maar af en toe ook wel eens kritiek of een klap. Dat vonden wij verschrikkelijk. Wat wij geprobeerd hebben, is er zoveel mogelijk voor onze mensen zijn. Ik heb zelf getracht om voor en achter onze mensen te staan door de situatie zo veilig mogelijk in te richten."
Donker besloot daarom heel open en transparant te zijn over wat er goed of juist fout ging tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis. "Niet af te wachten tot wij avond na avond in talkshows allerlei verwijten kregen, want dan is het beeld al weg. Dat maakte wel dat we meer en meer in het nieuws kwamen en dat bracht ook een nieuwe dynamiek met zich mee."

Nieuwe uitdaging

Donker begint op 1 november aan zijn nieuwe functie. Nicolette Rigter neemt het stokje weer van hem over. Zij was eerder ook al directeur van de Utrechtse gezondheidsdienst.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.