Seniorenburgemeester Utrecht is bijna klaar, maar heeft het drukker dan ooit: 'Kom op voor ouderen!'

© RTV Utrecht
UTRECHT - 'Een jonkie' noemt de 69-jarige Corrie Huiding zichzelf, en dat zijn best opmerkelijke woorden want het gaat hier om de eerste seniorenburgemeester van Utrecht. De trotse inwoner van Wijk C zet zich in voor de belangen van oudere Utrechters. En hoewel het einde van haar termijn nadert, is er volgens haar nog genoeg te doen. "Ik word er boos en emotioneel van. Kom op voor onze ouderen!"
"Apetrots en geëmotioneerd", was Huiding toen ze in 2019 tot de eerste seniorenburgemeester werd uitgeroepen. "Dat de mensen mij gekozen hadden", vond Huiding naar eigen zeggen heel speciaal. Ze zou een jaar lang de ambtsketen dragen en opkomen voor de belangen van ouderen in Utrecht. Door corona werd die termijn verlengd maar nu nadert het einde: in december moet er een nieuwe komen.
De seniorenburgemeester ziet dat er nog steeds te vaak over, en niet mét, ouderen wordt gesproken. En ze heeft genoeg voorbeelden. "Neem die ondergrondse vuilcontainers. Dan lees je dat ze zeggen dat ouderen op hun rollator de vuilniszak weg moeten brengen. Dan denk ik: 'jongens, verplaats je toch eens in die mensen!'"
Seniorenburgemeester: 'verplaats je eens in die mensen!'

Seniorenburgemeester

Om dit soort situaties aan de kaak te stellen werd de seniorenburgemeester in het leven geroepen door de Adviescommissie voor Ouderenbeleid Stad Utrecht (ACO). Een onofficiële titel met, en dit geeft Huiding ook toe, een beperkte hoeveelheid macht. "Ik kan niet voor een huis zorgen, of buslijn 3 weer over de Amsterdamsestraatweg laten lopen zodat mensen een plakje metworst kunnen halen bij hun slagerij daar. Die macht heb ik niet. Maar ik kan wél lobbyen, mensen bij elkaar brengen en een luisterend oor bieden."
De ambtenaren zitten prachtige plannen te bedenken achter hun bureau maar ga eens die wijken in om te luisteren wat er speelt. Dat gebeurt veel te weinig.
Corrie Huiding, seniorenburgemeester
En volgens Huiding is het belangrijk dat oudere Utrechters iemand hebben die op het stadhuis hun problemen aankaart. "De ambtenaren zitten prachtige plannen te bedenken achter hun bureau maar ga eens die wijken in om te luisteren wat er speelt. Dat gebeurt veel te weinig."
Seniorenburgemeester: 'Ik ben nog een jonkie'

Bartolomeus-gasthuis

Eén zo'n oudere zit vanochtend toevallig in het Bartolomeus-gasthuis aan de Lange Smeestraat te wachten als Huiding er binnenstapt. De vrouw wacht op een taxi die haar naar het ziekenhuis moet brengen maar wil best zeggen wat zij mist in de stad. "Ik zoek een wandelmaatje voor mijn man."
De seniorenburgemeester noemt dit een typische voorbeeld. "Er zijn wel wandelmaatjes maar dan moet je wel genoeg mensen hebben, en hier in het Bartolomeus-gasthuis doen ze goed werk. maar ze kunnen meer vrijwilligers gebruiken."
Huiding geeft al jaren het goede voorbeeld door zich ook zelf in te zetten voor haar medemens. "Ik zing hier met dementerende bewoners, dan zingen we het Nederlandse lied." Maar dat is niet genoeg, legt ze met driftige armgebaren uit. "Er zijn buurthuizen gesloten, ontmoetingsplekken zijn er niet meer. Als je in een woning zorg nodig hebt dan duurt het veel te lang. Er moet iets komen tussen een Bartolomeus-gasthuis en de thuiszorg. Zo kan je ervoor zorgen dat mensen langer thuis kunnen blijven."
Ik ben 69 dus ik ben eigenlijk nog een jonkie. En wij plukken de vruchten van de ouderen die Nederland weer opgebouwd hebben.
Corrie Huiding, seniorenburgemeester
De seniorenburgemeester is na bijna twee jaar nog net zo bevlogen als op haar eerste dag. "Ik ben 69 dus ik ben eigenlijk nog een jonkie. En wij plukken de vruchten van de ouderen die Nederland weer opgebouwd hebben."
Er is dus nog genoeg te doen voor de volgende seniorenburgemeester. Wie dat wordt, moet in december duidelijk worden. Huiding houdt de deur op een kier voor een vervolg. "Het kan zijn dat het een paar maandjes langer duurt vanwege corona, en wie weet: misschien stel ik me wel weer beschikbaar. Ik weet het nog niet!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.