Door wind en regen halen padvinders Baarn duizenden euro's op voor nieuw clubhuis

© Sander Dekker
BAARN - Hagel en sneeuw, onweer, wind en regen: het deerde de padvinders van Merhula in Baarn vorige week niet. Ze trotseerden het slechte weer om via een collecte meer dan 3700 euro op te halen waarmee het afgebrande thuishonk van de scouting kan worden herbouwd.
Gert Bos is als voorzitter van Merhula verantwoordelijk voor de financiering van de herbouw van het clubhuis. Dat brandde vorige maand af. De voorzitter is blij met het geld dat nu is ingezameld, maar is vooral verheugd dat er zoveel enthousiasme is onder leden om zich in te zetten voor de herbouw. "Dat het uit de leden zelf komt en de tieners en kinderen er zelf mee bezig zijn, is mooi te zien. Dan wordt het echt hún clubhuis."
Begin september ging het gebouw van de scoutingvereniging op Landgoed Paleis Soestdijk in vlammen op. Vermoedelijk was die brand aangestoken. De politie probeert de daders nog te vinden, onder meer door aandacht aan de zaak te besteden in opsporingsprogramma Bureau Hengeveld.
De scoutingclub krijgt na de brand ook geld van de verzekering. Maar omdat er een moderner clubgebouw moet worden teruggebouwd dan er stond, is er nog een gat te dichten. Bos: "Er was niks over na de brand. Maar je wil niet door in een soortgelijk pand. Dat was bijvoorbeeld helemaal van hout en we hebben kunnen zien hoe brandgevaarlijk dat is. Bovendien wordt er nu anders, en milieubewuster, gebouwd. Daarvoor hebben we wat meer geld nodig." Merhula zoekt nog naar een bedrag van rond de 100.000 euro.
Om dat geld bij elkaar te krijgen, zijn er dus meerdere acties opgezet vanuit de vereniging zelf, waaronder de collecte vorige week. Bos: "Maar we hebben ook een crowdfundingactie, daar staat de teller boven de 15.000 euro. Of er kan geld gestort worden op de bankrekening. Al met al komt er aardig wat binnen. Er was zelfs iemand die koeken verkocht in Bunschoten, en dan komt er weer een paar honderd euro binnen."
De scoutingclub hoopt dat na de winter begonnen kan worden met de bouw van het nieuwe clubhuis voor de vijftig jeugdleden en dertig volwassen vrijwilligers. Doel is dan in de zomer het gebouw te gaan gebruiken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.