Inwoners Lopik kritisch tegenover herindeling: 'Gewoon Lopik met z'n 9 kernen blijven'

LOPIK - De gemeenteraad in Lopik ziet het wel zitten: fuseren met een andere gemeente. Maar wat vinden de inwoners van zo'n gemeentelijke herindeling? De afgelopen weken werd die vraag neergelegd bij de negen kernen die Lopik telt tijdens de zogeheten 'dorpsgesprekken'. Donderdagavond was het laatste gesprek, met inwoners van Lopikerkapel.
"Ik vind dat je veel meer onderzoek moet doen en moet kijken of je kunt samenwerken met andere gemeentes", zegt een man die op het goedbezochte dorpsgesprek is afgekomen. "Je moet in eerste instantie toch kijken of je het zelfstandig kan doen, het zélf kan oplossen", zegt een andere man.

Niet fuseren

Het is een veelgehoorde mening tijdens de dorpsgesprekken: liever niet fuseren. Al willen de inwoners ook best nadenken over mogelijke fusiepartners. "IJsselstein", vertelt een mevrouw. "Montfoort, een gemeente met een zelfde soort karakter", zegt een ander. Woerden wordt in de dorpsgesprekken ook wel genoemd, omdat zij hebben bewezen goed om te kunnen gaan met 'landelijk gelegen dorpen'.
Lopik voert dorpsgesprekken over gemeentelijke fusie met inwoners
Volgens burgemeester Laurens de Graaf is zo'n fusie met een andere gemeente onvermijdelijk omdat Lopik het niet meer alleen kan. "De gemeente is een organisatie en daarmee kunnen we geen strategische stappen meer zetten en daarvoor is een groter geheel nodig. De gemeenteraad heeft een jaar geleden al geconstateerd dat we niet alle taken kunnen uitvoeren die we moeten doen."

Wijk van grote gemeente

Dus lijkt een gemeentelijke herindeling onvermijdelijk. Toch blijkt op de bewonersavond in Lopikerkapel dat dat helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Veel inwoners zijn bang dat het landelijke, dorpse karakter verdwijnt als Lopik opgaat in een groter geheel. "We worden een 'wijk' van die grote gemeente in plaats van een dorp. Het landelijke karakter wordt ons gewoon afgenomen", vreest een mevrouw in de zaal. "Het moet gewoon Lopik met z'n negen kernen blijven. Lopik is Lopik."
"Je bent straks een onevenwichtige partner, bijvoorbeeld bij de energietransitie. Ze kijken veel te graag naar het buitengebied. En dan gaat dat gewoon ten koste van onze leefbaarheid", vertelt een oudere man.

Definitieve keuze

De komende maanden worden er nog diverse gesprekken gevoerd met inwoners, ondernemers en maatschappelijke instellingen. En er is een enquete gehouden onder Lopikers waarvan de resultaten binnenkort bekend worden gemaakt. De gemeenteraad moet alle meningen wegen en uiteindelijk een definitieve keuze maken over de gemeentelijke herindeling.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.