Utrechtse Adviesraad wil Deltacommissaris aanstellen om woonprobleem aan te pakken

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © RTV Utrecht
UTRECHT - Het Utrecht Development Board (UDB) wil een Deltacommissaris aanstellen om sneller stappen te zetten in de woningcrisis. Dat gaat volgens de adviesraad nu te langzaam, omdat het over veel verschillende schijven gaat en er moeilijk knopen worden doorhakt. UDB maakt dat vandaag bekend in een open brief, die ze richten aan de gemeente van Utrecht.
De brief haalt twee belangrijke punten aan, die allebei gaan over problemen op het gebied van wonen en ruimte. "We willen de auto's uit de stad hebben en we willen de rondwegen om Utrecht overkluizen, die als een muur zijn gaan fungeren", zegt voorzitter Trude Maas - De Brouwer. "We hebben niet alleen de A27 en de A2 bij Leidsche Rijn, dat zou op veel meer plekken kunnen."

'Als je geen ruimte hebt, moet je ruimte maken'

"Het probleem van wonen- en ruimte is een veelkoppig probleem", zegt Maas - De Brouwer. "Als je geen ruimte hebt, moet je ruimte maken." In het plan wordt ook gepleit voor minder auto's in de binnenstad. "Meer ondergronds parkeren, en ondergronds rijden, om de schaarse ruimte goed te gebruiken. Er zijn ook ideeën om boven het spoor te bouwen. Je kan er ook kantoren neerzetten." Bang voor meer drukte is de voorzitter niet. "Meer mensen op een kleiner oppervlakte, dat creëert juist ruimte."
De Deltacommissaris heeft volgens de adviesraad zijn functionele taak bewezen bij het project Ruimte voor de Rivier. Omdat zo'n commissaris "dwars door bestuurlijke en technische verkokering" werkt het volgens het UDB. Nadat Utrecht als pilot is ingezet, kan ook de rest van het land profijt hebben van deze werkwijze, legt Maas - De Brouwer uit.
Het Utrecht Development Board is in 2009 door de gemeente in het leven geroepen om gevraagd en ongevraagd advies te geven. Hun missie is verbinden en verschillende netwerkwerken laten samenkomen. De leden zitten onder meer in het bedrijfsleven, onderwijs en de medische hoek.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.