Instellingen

Sint vaart op 14 november Utrecht binnen: 'Iedereen is welkom'

De sint in Utrecht in 2019
De sint in Utrecht in 2019 © RTV Utrecht / Elisa van der Vlist
UTRECHT - Hij komt, hij komt op zondag 14 november aan in Utrecht. Sinterklaas vaart om 11.30 uur de stad binnen via de Vaartse Rijn en de Oudegracht, en gaat vervolgens op zijn paard Ozosnel verder.
Hij doet onder meer de Jacobikerk, de Lange Viestraat, de Neude, het Domplein en de Lange Nieuwstraat aan. Laatste stop is zijn tijdelijke onderkomen in Utrecht: het Huis van Sinterklaas in het Catharijne Convent.
"Iedereen is welkom om de Sint en zijn Pieten te begroeten op deze prachtige dag", aldus burgemeester Sharon Dijksma. Zij zal de Sint ook verwelkomen in de Domstad.
Het programma van de intocht.
Het programma van de intocht. © Gemeente Utrecht

Geen QR-code

Vanwege het coronavirus zijn er ook dit jaar dingen wel anders dan anders. Zo is er geen feest op het Domplein; als er wel een feest zou zijn, moeten er QR-codes gescand worden en dat wil de gemeente voorkomen omdat de intocht voor iedereen toegankelijk moet zijn. Daarom is de Weerdsluis ook afgesloten, om te voorkomen dat grote groepen mensen daar samenkomen en het alsnog een evenementenlocatie wordt.
Hoe zit het nou met de regels?

Sinds 25 september is het niet meer verplicht om 1,5 meter afstand te houden. En bij bezoek aan plekken waar het drukker wordt, zoals festivals, optredens en professionele sportwedstrijden, heb je een coronatoegangsbewijs nodig. Over Sinterklaasintochten wordt niet gerept op de website van de Rijksoverheid. Is het een evenement of een doorstroomlocatie? Dat is belangrijk om te weten, want er geldt geen verplichte inzet van coronatoegangsbewijzen voor doorstroomlocaties zoals attractieparken en musea. En dan zijn er ook nog doorstroomevenementen, zoals kermissen. Er is volgens de regels sprake van een evenement als er op een locatie (inclusief horeca) sprake is van bijvoorbeeld een voorstelling, festival, optreden of feest. Daarnaast is bijvoorbeeld een braderie, een professionele wedstrijd of congres ook een evenement. Wanneer sprake is van een evenement is uiteindelijk ter beoordeling aan het bevoegd(lokale) gezag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.