Fietsers willen snelle aanpak gevaarlijke Utrechtse Demkabrug: 'Ik bel m'n vriend als ik eroverheen fiets'

© RTV Utrecht
UTRECHT - Zo'n duizend fietslampjes die vanochtend werden uitgedeeld bij de Demkabrug in Utrecht brachten, al was het tijdelijk, een beetje licht in de duisternis die 's ochtends en 's avonds hangt rond de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal. En wat extra licht is hard nodig vinden fietsers: de fiets- en spoorbrug is smal, donker en eng. "Ik bel als het kan altijd even met mijn vriend als ik erover heen moet fietsen."
Een fietstocht over de brug die loopt van Zuilen naar Industrieterrein Lageweide is een spannende ervaring vindt Richard Hartkamp van Parkmanagement Lage Weide Utrecht. "Het is de kortste route maar je ziet dat mensen hem soms willen overslaan omdat het te eng is." En dat terwijl het om een veelgebruikte verkeersader gaat. "Dit is een van de belangrijkste routes industrieterrein Lageweide op. Veel werknemers daar komen uit Zuilen en Overvecht en dit is dan de belangrijkste toegangsroute naar dat gebied."
Door vandaag duizend fietslampjes uit te delen aan voorbijgangers, wilde het parkmanagement van het industrieterrein aandacht vragen voor de fietsonvriendelijke situatie op de brug.
Vooral het smalle fietspad zorgt voor enerverende taferelen, aldus Hartkamp. "Van beide kanten uit komen fietsers en dat gaat nog goed, maar als er twee scooters langs moeten, moeten mensen al stil staan. En overdag wordt hij ook gebruikt door bakfietsen met pakketjes en dan is het echt te smal."

'Spannend'

De reputatie van de brug zorgt ervoor dat mensen hem het liefst mijden, zegt een voorbijgangster: "Het is in de bocht heel donker. Dat vind ik spannend in de ochtend en avond. En het is heel smal dus als die trein langsrijdt, is het erg spannend. Als het kan, bel ik met mijn vriend als ik over de brug fiets. En van mijn werk weet ik dat veel mensen hem niet fijn vinden."
De test gaat door onder de foto.
Fietsers vinden de Demkabrug wel erg smal
Fietsers vinden de Demkabrug wel erg smal © RTV Utrecht
Peter van Bekkum van de Fietsersbond hoort vaker dit soort verhalen. "Het is fantastisch dat je hier het water over kan maar vraag niet hoe. Ik weet dat mensen hier doodsangsten uitstaan." De brug moet volgens hem breder worden gemaakt, met minder steile routes ernaartoe en betere verlichting.
Maar omdat Rijkswaterstaat, de gemeente én de provincie over de brug gaan, duurt het lang voor er iets verandert. Hoewel er geruchten gaan dat er mogelijk binnenkort wat gaat gebeuren, volgens Van Bekkum. "We vragen hier al heel lang aandacht voor en ik hoor van Parkmanagement Lage Weide Utrecht dat er misschien toch wel wat beweging in zit. Het zou toch wel heel mooi zijn als dat lukt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.