Ophokplicht voor pluimvee na uitbraak vogelgriep: 'We zijn gigantisch geschrokken'

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Demissionair minister Carola Schouten van Landbouw stelt een landelijke ophokplicht in voor alle bedrijven die commercieel pluimvee houden, om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan. De ophokplicht is vandaag om 12.00 uur ingegaan, laat het ministerie weten.
Een zeer besmettelijke variant van de vogelgriep (H5), die tot ernstige ziekte of sterven bij vogels leidt, is aangetroffen bij een pluimveebedrijf in Zeewolde. De 36.000 dieren op het bedrijf worden geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
Maar het virus is ook al op andere plekken opgedoken. "Met het oog op de uitbraak in Zeewolde, toenemende vondsten van dode wilde vogels in Noord-Nederland en besmette wilde vogels in Duitsland, stelt minister Schouten een landelijke ophokplicht in voor commercieel gehouden pluimvee", aldus het ministerie. "Dit gebeurt om het risico op insleep van het vogelgriepvirus uit wilde vogels bij bedrijven in Nederland te verkleinen."
Voorzitter Bart-Jan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) is "gigantisch geschrokken" door de vondst van vogelgriep in Zeewolde. "Een ruiming is een verschrikking voor de dieren en het bedrijf", zegt hij. Oplaat vindt het goed dat er een landelijke ophokplicht is ingesteld. LTO Nederland sluit zich aan bij de woorden van de NVP en laat weten mee te leven met het getroffen bedrijf.

Rond het besmette bedrijf

In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Zeewolde liggen zes andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. In de 10-kilometerzone rondom dit bedrijf liggen nog negen andere pluimveehouderijen.
Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in deze zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Zeewolde. Een vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.

Provincie Utrecht

Voor zover bekend gaat hebben pluimveehouderijen in de provincie Utrecht nog niet te maken met het onderzoek en vervoersverbod. Bij een pluimveehouderij in Hekendorp (Oudewater) verandert vooralsnog niets. Vorig jaar werd vogelgriep vastgesteld op het bedrijf en moesten alle 100.000 kippen geruimd worden, tot groot verdriet van boer Piet en zoon Pieter. "Het is een goede maatregel, want deze variant is heel besmettelijk. Maar het pluimvee bij ons bedrijf is al binnen en dus valt er weinig op te hokken. Dit treft denk ik vooral de biologische pluimveehouderijen", zegt Piet Wiltenburg.
Dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels- (zoals duiven en parkieten) en kippen zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen om zoveel mogelijk te voorkomen dat de vogels in contact komen met zieke wilde vogels of hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden.
Kinderboerderij Otterspoor in Maarssenbroek reageerde vanmiddag verrast op het nieuws. Daar lopen kippen, kalkoenen en pauwen. "Ah nee hè, sinds wanneer is dit afgekondigd? Hier word je toch gek van", zegt Gerard Siks. "Die beesten hebben net bijna een jaar opgesloten gezeten! Af en toe slaan we wel heel snel op tilt in dit land met de regeltjes. Als er een heel eind verderop iets gebeurt, moet meteen iedereen alles binnen houden. Maar ja, als het verplicht is dan hebben we geen keus."

Kockengen en Mijdrecht

De laatste keer dat er een landelijke ophokplicht in Nederland gold was in februari van dit jaar naar aanleiding van een uitbraak op een kalkoenbedrijf in het Brabantse Moergestel. De ophokplicht bleef tot 5 juli van kracht. Ook in oktober 2020 was er een uitbraak met een landelijke ophokplicht tot gevolg. Die begon nadat in Kockengen zeer besmettelijke vogelgriep werd aangetroffen bij wilde knobbelzwanen. In de periode daarna werd vogelgriep aangetroffen bij het bedrijf in Hekendorp en bij een hobbyboer in Mijdrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.