Instellingen

Celstraf voor Veenendaalse pooier en medeverdachte, derde verdachte vrijgesproken van mensenhandel

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
VEENENDAAL - Een Veenendaalse pooier is veroordeeld tot een celstraf van zes maanden, waarvan twee maanden voorwaardelijk, omdat hij een vrouw uit Spanje voor duizenden euro's seks liet hebben en er daarna met al het geld vandoor ging. Ook moet Mounir Ben G. het slachtoffer een schadevergoeding betalen.
"De verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan mensenhandel, door het geld dat het slachtoffer met haar werkzaamheden in de prostitutie had verdiend af te pakken en haar te bedreigen terwijl verdachte ervan op de hoogte was dat dit geld bedoeld was voor de kinderen. Verdachte heeft zich puur laten leiden door zijn eigen belang", aldus de rechtbank in het vonnis. "Mensenhandel is een zeer vergaande en ontluisterende manier van uitbuiting. De lichamelijke en geestelijke integriteit van mensen wordt totaal ondergeschikt gemaakt aan het geldelijk gewin."
De straf is velen malen lager dan justitie had geëist. Dat komt onder meer doordat de verdachte voor deze veroordeling een leeg strafblad had en omdat hij goed heeft meegewerkt met het onderzoek.

Medeverdachten

De 29-jarige Veenendaler Ghofran H. was ook verdachte in de zaak. En heeft net als Mounir Ben G. een gevangenisstraf gekregen. Hij is veroordeeld tot een celstraf van zes maanden, met aftrekking van zijn voorarrest, voor mensenhandel. Hij was op dit moment op vrije voeten en moet door de uitspraak terug naar de gevangenis. Ook hij moet een schadevergoeding betalen aan het Spaanse slachtoffer.
Anouar Ben G, oudere broer van Mounir Ben G, is volgens de rechtbank niet schuldig aan mensenhandel. Hij is dan ook vrijgesproken. "Het slachtoffer is onder meer werkzaam geweest op het adres waar verdachte staat ingeschreven, maar uit het dossier blijkt niet dat verdachte een rol heeft gehad bij het regelen van dat adres", aldus de rechtbank.
Hij is wel veroordeeld voor fraude met uitslagen van coronatesten. Hier kwam de recherche achter tijdens het onderzoek naar de mensenhandel. Hij krijgt daarvoor een taakstraf van honderd uur. "Door deze testuitslagen te vervalsen zijn verschillende personen gaan reizen terwijl zij niet waren getest op het coronavirus. Daardoor hebben deze personen mogelijk bijgedragen aan de verspreiding van het coronavirus terwijl het tegengaan daarvan van groot belang is uit oogpunt van de volksgezondheid. Daarmee heeft verdachte de volksgezondheid mogelijk in gevaar gebracht'."
De straffen van de medeverdachten zijn lager dan het OM had geëist. Verder mogen alle drie de mannen de komende vijf jaar geen contact opnemen met het slachtoffer.

Vechtpartij Mariaplaats

De zaak kwam aan het rollen toen de politie ingreep bij een vechtpartij op de Mariaplaats, in het centrum van Utrecht. Omstanders zagen dat een vrouw uit een auto probeerde te komen terwijl de bestuurder haar tegenhield.
De vrouw liet eerder in de rechtbank via een slachtofferverklaring weten dat ze in die auto op de Mariaplaats heeft 'gevochten als een leeuwin'. "Ze zouden me vermoorden om me te laten zwijgen. Of ze zouden me te werk stellen om mijn geld opnieuw te verdienen. Ik heb mijn lichaam nacht na nacht verkocht aan vreemden. En ik heb de twee belangrijkste dingen ter wereld achtergelaten in Spanje. Ik voel me een slechte moeder."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.