Instellingen

SP royeert tientallen leden, onder wie Utrechtse fractiemedewerker Floris Boudens: 'Klap in m'n gezicht'

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - De SP heeft vandaag ruim dertig leden geroyeerd, omdat ze volgens de partij tevens lid waren van een andere politieke partij. Het gaat om leden die ook actief waren bij de voormalige jongerenorganisatie ROOD of het Marxistisch Forum. Leden zien dit als verenigingen binnen de partij, maar de SP zelf beschouwt de organisaties als aparte politieke partijen.
Onder de geroyeerden zijn ook kandidaat-voorzitter Tijs Hardam en het Utrechtse Statenlid Michel Eggermont. Zij laten weten in beroep te gaan tegen het besluit. Hardam wil ook "politieke vervolgstappen" zetten. Zij zeggen dat het bestuur hiermee kritische geluiden uit de partij wil werken.
Het is alsof ze de doelpalen hebben veranderd. Dit is niet goed voor het socialisme in Utrecht
Floris Boudens
Ook Floris Boudens, fractiemedewerker en lijsttrekker van de SP Utrecht is geroyeerd: "Het is een klap in mijn gezicht. Ik wilde me graag inzetten als lijsttrekker van de SP in Utrecht. Toen ik werd verkozen werd er gezegd dat ROOD niet meer de jongerenorganisatie van de SP is, maar je mocht er wel gewoon lid van zijn, dat was de de afspraak", vertelt Boudens aan RTV Utrecht.
"Het is alsof ze nu de doelpalen hebben veranderd. Dit is niet goed voor het socialisme in Utrecht en de deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen staat op het spel. Ik voel me er heel naar bij. Het is diep triest", vult hij aan.

Partijraad

Huidig bestuursvoorzitter Jannie Visscher zegt dat er nog andere tegenkandidaten zijn en dat het royement het gevolg is van een onlangs genomen besluit door de partijraad. Daar werd besloten dat de partij ROOD en het Marxistisch Forum als politieke partijen moet beschouwen. Dubbel lidmaatschap is volgens de partijstatuten van de SP niet toegestaan en leden moeten kiezen van het bestuur waar ze zich bij aansluiten. Hardam en Eggermont bestrijden dat het Marxistisch Forum een partij is, omdat er geen leden zijn en het geen rechtspersoon is. Volgens Hardam is het "een maillijst en discussieplatform".
Oud-SP-Kamerlid Cem Laþin onderschrijft dat. "Iedereen weet dat ROOD en Marxistisch Forum geen politieke partijen zijn", schrijft hij op Twitter. Hij is niet te spreken over de gang van zaken en vindt de royementen "onbegrijpelijk". Volgens hem moet de strijd van de partij zich richten tegen het neoliberalisme en niet tegen "kameraden". Laþin vindt dat diversiteit van ideeën en discussie in de partij hoort en hoopt dat de royementen "vandaag nog worden teruggedraaid".
Visser laat weten dat de opvattingen van ROOD en het Marxistisch Forum niet bij de SP passen. "Zij willen van de SP een communistische partij maken en schrijven bijvoorbeeld op hun website over volksmilities en over een revolutie vreedzaam als het kan maar met geweld als het moet. Dat willen de leden van SP helemaal niet."

Nog honderden leden

Voormalig ROOD-voorzitter Olaf Kemerink vreest dat mogelijk nog tientallen of zelfs honderden leden worden geroyeerd. Volgens hem zijn ongeveer 1100 mensen lid van de voormalige jongerenorganisatie en velen van hen zijn al actief bij de SP of willen dat worden. Visscher zegt niet te weten hoeveel mensen lid zijn van ROOD, maar dat al wel "flink wat jonge SP-leden hun lidmaatschap van ROOD inmiddels hebben opgezegd".
De SP brak vorig jaar met haar jongerentak. De partij en de jongerenbeweging lagen al langer op ramkoers, onder meer omdat twee geroyeerde SP'ers in het bestuur waren benoemd. Zij waren uit de partij gezet wegens lidmaatschap van het Communistisch Platform.
Statenlid Michel Eggermont is inmiddels van de landelijk website van de SP afgehaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.