Provincie Utrecht naar Raad van State om verworpen stikstofbesluiten

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De provincie Utrecht gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter over stikstofbesluiten. De bestuursrechter verwierp eerdere besluiten van de provincie over vergunningen en handhaving voor zeventien agrarische bedrijven en een slachterij. De provincie Utrecht stapt nu naar de Raad van State. Die moet een definitief besluit nemen.
In september deed de rechtbank Midden-Nederland uitspraak in een zaak die was aangespannen door Mobilisation for the Environment en de Vereniging Leefmilieu. Zij stapten naar de rechter omdat ze twijfelen of de boerenbedrijven en de slachterij zich aan de stikstofregels kunnen houden.
De bedrijven waar het om gaat liggen in beschermd Natura 2000-gebied. Zij moeten daarom voldoen aan bepaalde stikstofregels van de Wet natuurbescherming. Volgens de milieuclubs is het de vraag of de bedrijven zich met de vergunningen van de provincie aan die regels kunnen houden. De rechter besloot dat er verder onderzoek gedaan moet worden naar de stikstofuitstoot. De provincie zegt dat de stikstofbesluiten zijn gebaseerd op landelijke standaarden en dat op basis daarvan vergunningen zijn afgegeven.
Volgens de provincie Utrecht heeft de uitspraak voor meer onzekerheid gezorgd bij de bedrijven. Door deze uitspraak opnieuw te toetsen bij een hogere rechter, wil de provincie niet alleen dat er duidelijkheid komt, maar hoopt ze ook op regels waar de bedrijven mee verder kunnen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.