'Bescherm cultuurhistorische jaag- en kerkpaden in provincie Utrecht'

Ankie van Dijk van Stichting Wandelnet onderschrijft het belang van de 'Trage paden'.
Ankie van Dijk van Stichting Wandelnet onderschrijft het belang van de 'Trage paden'. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT - De jaag- en kerkpaden in de provincie Utrecht die vroeger werden gebruikt als snelste route tussen dorpen en gemeenschappen, moeten worden beschermd van de ondergang. Dat vindt D66-Statenlid Erwin Kamp, die er een initiatiefvoorstel over schreef. Volgens Kamp zijn de zogenoemde 'Trage paden' - een term die hij zelf bedacht - eeuwenoud en zijn ze van grote cultuurhistorische waarde.
Een van de paden waar Kamp op doelt is het oude kerkpad tussen Leersum en Doorn, vlakbij zijn woning loopt. "Toen we nog geen auto's of fietsen hadden, liepen mensen 's ochtends vroeg van het ene naar het andere dorp om naar de kerk te gaan", begint Kamp zijn betoog. "Ik noem het een traag pad omdat het een pad is dat vertraagt, waar je niet snel overheen gaat, waar je op je gemak loopt en geniet van de bosrijke omgeving."
Een ander beroemde route is de Via Regia. "Afgelopen zomer kwam ik er achter dat dat een heel bijzonder pad is dat ontstaan is rond 450 na Christus. Het was de oude verbindingsweg die de bisschop van Utrecht gebruikte om naar Keulen te gaan. Zo hadden die bisdommen onderling contact. Het pad is dus al 1600 jaar oud."

Paden in kaart brengen

Ooit telde de provincie Utrecht duizenden van dit soort paden, maar waar de overgebleven routes vandaag de dag nog precies te vinden zijn, is volgens Kamp onduidelijk. "Ik heb me laten vertellen dat er de afgelopen decennia al iets van dertigduizend paden zijn verdwenen. Dat heeft een aantal redenen: ze worden niet onderhouden, ze groeien dicht, maar het heeft ook te maken met herverkaveling van land te maken."
Met zijn voorstel wil het Statenlid dat de provincie de historische paden alsnog in kaart gaat brengen. "In bijvoorbeeld Vleuten en De Meern liggen veel weilanden en daar houdt men wat minder rekening met deze paden. Dus ik wil dat die beschermd blijven, daar oog voor hebben is belangrijk."
Ankie van Dijk van Stichting Wandelnet onderschrijft het belang van de 'Trage paden' en ziet ook dat veel routes nu niet meer bestaan. "De lange lijnen die we vroeger hadden, zijn tegenwoordig vaak doorsneden door snelwegen, spoorlijnen, woonwijken en industriegebieden. Dus je moet best goed zoeken om die oude stukjes pad te herkennen; sommigen staan niet eens op de kaart."
Ook verdwijnen veel paden omdat ze verhard worden. "Dan worden er bijvoorbeeld fietspaden van gemaakt", legt Van Dijk uit. "Daardoor verdwijnt er een oud-cultuurhistorisch pad onder een plak asfalt. Het karakter van een pad zorgt er juist voor dat je tot rust komt en dat je je één voelt met de omgeving."

Voorstel besproken

Het voorstel van Erwin Kamp wordt vandaag besproken in het provinciehuis. Op 10 november staat het onderwerp vervolgens op de agenda van de Statenvergadering en wordt duidelijk of het initiatiefvoorstel wordt aangenomen.
Een historicus pleitte eerder al eens voor het beschermen van jaagpaden langs de Vecht. Aanleiding was toen dat twee paden bedreigd werden omdat ze druk werden behandeld vanwege de coronatijd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.