Geroyeerde SP-ers weigeren op te stappen

PROVINCIE UTRECHT - De Utrechtse SP'ers die gisteren door hun partij geroyeerd zijn, weigeren op te stappen. Statenlid Michel Eggermont laat weten dat hij gewoon namens de SP in de Provinciale Staten blijft zitten en zijn werk blijft doen namens de socialisten. Hij zegt daarnaast niet gebroken te hebben met de partij. Ook Floris Boudens weigert te vertrekken. Hij was door de afdeling verkozen als lijsttrekker bij de raadsverkiezingen volgend jaar. Boudens zegt dat hij de lijst blijft trekken, ondanks dat hij uit de partij is gezet.
Eggermont en Boudens werden gisteren samen met ruim dertig andere SP'ers geroyeerd omdat ze lid zouden zijn van meerdere politieke partijen. Het is de uitkomst van een strijd binnen de partij die al vele maanden aan de gang is. En het lijkt sterk op een strijd om de richting van de partij.
Het partijbestuur wil een gematigder koers varen, en sluit niet uit in de toekomst regeringsverantwoording te nemen. Maar een deel van de leden staat voor een pure vorm van socialisme waarbij een compromis met een neo-liberale partij als de VVD uitgesloten is. De linkse stroming binnen de SP komt samen via het Marxistisch Forum of het Communistisch Platform. En een deel van deze groep heeft belangrijke posities ingenomen bij ROOD.

Volksmilities

ROOD was de jongerenafdeling van de SP, maar het partijbestuur heeft afscheid genomen van de jongeren, vanwege het Marxistisch gedachtengoed. Woordvoerder Sarah Dobbe namens het partijbestuur: "Het Communistisch Platform wil van de SP een communistische partij maken en schrijven bijvoorbeeld op hun website over 'volksmilities' en over 'een revolutie vreedzaam als het kan maar met geweld als het moet'. Dat willen de leden van SP helemaal niet."
Een van de geroyeerde leden is Michel Eggermont, oud-raadslid in Utrecht en momenteel lid van Provinciale Staten voor de SP. Hij komt open voor zijn voorkeur uit: "Ik heb nooit verhuld dat ik een andere politieke achtergrond heb, ik ben revolutionair socialist. Ik zet me al 35 jaar in voor het socialisme, waarvan de laatste achttien jaar voor de SP. Destijds werd ik met open armen in de partij ontvangen door Bob Ruers." Die laatste is een voornaam lid van de SP.
Michel Eggermont
Michel Eggermont © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel

ROOD

Lijkt de strijd te gaan om de richting van de partij, het partijbestuur gooit het over een andere boeg. Zij pakken de statuten van de partij erbij en daarin staat dat een lid slechts van één politieke partij lid kan zijn. Dergelijke artikelen komen bij meer partijen voor. Die regel is vaak ingesteld om te voorkomen dat journalisten lid worden van meerdere partijen om zo informatie 'van binnen uit' te krijgen. De SP gebruikt de stok nu echter om dissidente leden te slaan. De partij vindt dat ROOD en het Marxistisch Forum aparte politieke partijen zijn, en vraagt haar leden om te kiezen. De leden die niet willen kiezen zijn nu geroyeerd.
Ik heb nooit verhuld dat ik een andere politieke achtergrond heb, ik ben revolutionair socialist
Michel Eggermont - geroyeerd SP-lid
Eggermont noemt de situatie "surrealistisch", hij zegt lid te zijn van slechts één partij en dat is de SP. "We worden nu weggezet als gevaarlijk." Voorheen was de SP volgens Eggermont een samenkomst van allerlei verschillende soorten socialisten.
Ook Floris Boudens is geroyeerd. Hij is namens de partij voorgedragen als lijsttrekker voor de SP bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Ook hij is niet te spreken over het royement. "Er is sprake van een heksenjacht richting kritische leden. En de reden is bizar want je kan helemaal geen lid zijn van het Marxistisch Forum."
Floris Boudens
Floris Boudens © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel

'Geen toeval'

Pikant is dat twee van de dertig geroyeerde leden zich kandidaat hadden gesteld voor een functie in het landelijke partijbestuur, onder wie Eggermont. Volgens Boudens is het dan ook geen toeval dat vlak voor die verkiezingen de leden zijn geroyeerd. "Het komt meer neer op een zuivering van een onwelgevallige situatie."
De situatie wordt onoverzichtelijker door de opstelling van de dissidenten. Eggermont is lid van de Staten en niet van plan om op te stappen. "Ik heb niet gebroken met de partij, dus ik blijf namens de SP in de Provinciale Staten zitten." Volgens hem is zijn fractievoorzitter Andrea Poppe het daarmee eens.
Als je geen lid bent van de SP kan je geen volksvertegenwoordiger zijn namens de SP, en kan je niet verkiesbaar zijn namens de SP
Sarah Dobbe - Woordvoerder SP
Ook Boudens is niet van plan om te stoppen met zijn inzet voor de partij. "Ik blijf lijsttrekker voor de SP, want dat wil een meerderheid van de plaatselijke afdeling. Die afdeling heeft rond de duizend leden", zegt hij, en geeft aan dat het afgelopen weekend een ruime meerderheid van de plaatselijke SP heeft herbevestigd dat hij de lijsttrekker is, zelfs als hij geroyeerd wordt.

Beroepsprocedure

Het partijbestuur is het niet mee eens met het aanblijven van de twee. Dobbe: "Dat kan niet. Als je geen lid bent van de SP kan je geen volksvertegenwoordiger zijn namens de SP, en kan je niet verkiesbaar zijn namens de SP."
Hoe het verder moet is onduidelijk. De geroyeerde leden, als Eggermont en Boudens beginnen wel een interne beroepsprocedure. Of ze daarna ook naar de rechter stappen is nog niet duidelijk. Ook is niet duidelijk wat het partijbestuur gaat doen als de twee weigeren op te stappen. Formeel is er in de wet daarover niets geregeld, volksvertegenwoordigers zitten formeel op persoonlijke titel in een volksvertegenwoordiging.
Het lijkt er niet op dat de geroyeerde leden voor zich zelf gaan beginnen, of dat er een nieuwe partij deel gaat nemen aan de raadsverkiezingen in Utrecht. Het is Eggermont nu juist een doorn in het oog dat de linker flank van het politiek spectrum zo versnipperd is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.