Bouwprojecten Utrecht fors duurder, mogelijk vertraging en uitstel

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - De gemeente Utrecht houdt rekening met sterke stijgingen van de kosten voor bouwprojecten. Door schaarste aan personeel en materiaal stijgen de prijzen in de bouwsector hard. Dit leidt mogelijk tot vertraging bij bouwprojecten die al lopen en uitstel van nieuwe plannen.
Door de coronapandemie bleef economische groei een tijdlang uit. Nu dat is omgeslagen en er juist een sterke groei is, is de vraag naar personeel en materialen wereldwijd groot. Het CBS rekende uit dat daardoor de prijzen in de bouwsector het eerste halfjaar van 2021 al 40 procent hoger zijn dan in 2015. Vorig jaar was dat nog maar 28 procent.

De Machinerie

De gemeente noemt de aanbesteding van Kindcentrum Leeuwensteyn als voorbeeld, daar heeft de econmische groei al geleid tot een 15 procent hogere prijs dan verwacht. Ook de verbouwing van Central Studios in de Cartesiusdriehoek valt fors hoger uit. Daar moet De Machinerie komen, een centrum voor beeldcultuur. Die verbouwing valt overigens niet onder de verantwoordelijkheid van de gemeente.
In begrotingen houdt de gemeente vanaf 2022 rekening met een sterkere stijging in bouwkosten ten opzichte van andere uitgaven. Alsnog zijn de prijsstijgingen hoger dan de compensatie die daarvoor is uitgetrokken. Dit gaat gevolgen hebben voor de omvang van het gemeentefonds.

Prullenbakken en kunstgras

Naast financiële gevolgen, zijn er ook praktische nadelen. De uitvoer van projecten kan vertraging oplopen door latere leveringen van materiaal en ook kan het dagelijks beheer en onderhoud hinder ondervinden. Dat zou bijvoorbeeld gevolgen kunnen hebben voor prullenbakken en kunstgras van sportvelden.
Per project gaat de gemeente nu beroordelen wat nodig en mogelijk is om budgetoverschrijdingen te voorkomen. Door bijvoorbeeld het uitstellen van aanbestedingen, voorraden optimaal te benutten en het potje voor onvoorziene kosten te gebruiken hoopt Utrecht budgetoverschrijdingen te voorkomen. Of dat gaat lukken is vooral afhankelijk van de vraag hoelang de huidige situatie gaat duren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.