Deze ondernemer wacht persconferentie niet af: 'Mondkapjes en hesjes weer terug in de winkel'

PROVINCIE UTRECHT - In aanloop naar de persconferentie van komende dinsdag is het grote speculeren langzaam begonnen. Gaan we terug naar een anderhalvemetersamenleving? Doet het mondkapje zijn herintrede? Maar Ad de Jong, eigenaar van de Dagwinkel in Schoonrewoerd, heeft geen zin om dat nog langer aan te kijken. "We hoéven niet te wachten op kabinetsbeleid, zelf kun je ook dingen invoeren als dat nodig is."
Met lede ogen ziet De Jong hoe ziekenhuispersoneel uitgeput langskomt in zijn dorp. "Ze maken overuren dat het davert. Snipperdagen opnemen is nauwelijks mogelijk. Ik zou dan ook graag zien dat iedereen gevaccineerd is. Als je het niet voor jezelf doet, doe het dan voor de zorg."
Weer mondkapjes en hesjes in de supermarkt van Ad de Jong nu de besmettingen oplopen
Maar daar mag de winkeleigenaar niet naar vragen. En terecht, vindt hij. "Onderscheid maken tussen je klanten, dat mag je niet doen. Zelfs artsen doen dat niet. Of je nu ernstig ziek bent, te zwaar bent of rookt: ze behandelen iedereen. Gelukkig maar. Ik denk alleen dat de overheid veel scherper in kan zetten op voorlichting. Weet u wel wat u ziekenhuispersoneel aandoet als u niet gevaccineerd bent?"

Randje Biblebelt

Schoonrewoerd is een klein dorpje in de gemeente Vijfheerenlanden, randje Biblebelt. Het ruim 1600 inwoners tellende dorp heeft drie kerken. De Jong vermoedt dat de vaccinatiegraad laag is. Dat is moeilijk te controleren, want de RIVM-cijfers worden uitgesplitst per gemeente. In Vijfheerenlanden is 81 procent van de inwoners volledig gevaccineerd. Dat percentage ligt maar een klein beetje lager dan de landelijke vaccinatiegraad van 83,8 procent. Of er in Schoonrewoerd dus opvallend weinig wordt geprikt, is niet duidelijk.
Ad de Jong
Ad de Jong © RTV Utrecht / Hannah Cammeraat
Toch maakt De Jong zich zorgen over die vaccinatiegraad en het oplopende aantal besmettingen, een landelijke trend die ook in Vijfheerenlanden doorzet. "Ouderen in het dorp zijn bang. Ze durven niet te komen met de rollator, doodsbang dat ze besmet worden door mensen die niet gevaccineerd zijn. Want je kunt aan de buitenkant nu eenmaal niet zien of iemand een prik heeft gehad."

Mondkapjes

De oplossing: in de Dagwinkel verschijnen spatschermen, pijlen, gele hesjes, desinfectiepompjes en mondkapjes weer in het dagelijkse beeld. "Ik reken erop dat mensen die mondkapjes weer in groten getale aanschaffen." Het blijft voorlopig overigens een vriendelijk verzoek, zegt hij. "Ik ga er niet meer over discussiëren, die tijd hebben we gehad. Verplichten gaat me te ver."
De Jong beseft dat niet iedereen positief zal zijn over zijn initiatief. "Maar," zegt hij, "met elkaar moeten we proberen die coronacrisis een forse schop te geven. Dat ze in ieder geval uit Schoonrewoerd zijn, en als het even kan uit Nederland en uit de hele wereld."
Welke maatregelen willen Utrechters nooit meer terug en met welke zou jij wel kunnen leven? We vroegen het op straat.