Instellingen

Verdachte van autobrand Mijdrecht vat vlam en vlucht in onderbroek met derdegraads brandwonden

© PetersHotnews
MIJDRECHT/WILNIS - Een 23-jarige man uit Wilnis sloeg op 6 juni vorig jaar in het holst van de nacht in Mijdrecht met een bijl een ruit in van een geparkeerde auto op de Heemraadsingel. Vervolgens goot hij benzine op de achterbank en hield er een aansteker bij. Maar omdat hij brandstof op zijn kleding had gemorst, vloog hijzelf in lichterlaaie. Hij trok al zijn kleren uit en ging er in zijn onderbroek vandoor. De bijl bleef achter.
Deze bijzondere gebeurtenissen kwamen vanmiddag naar voren in de Utrechtse rechtbank waar I. de J. zich niet alleen voor de brandstichting moest verantwoorden. Bij doorzoeking van zijn huis en auto werd ook 30 gram cocaïne gevonden en spullen om de drugs te wegen, versnijden en verpakken. Volgens het Openbaar Ministerie dealde de man al ruim acht maanden in harddrugs. Verder werden bij hem 345 scherpe patronen aangetroffen.

Video van mishandeling

De verdachte werd in september vorig jaar opgepakt, nadat de eigenaar van de auto had ontdekt dat hij de brand vermoedelijk had aangestoken. De J. had toen wekenlang rondgelopen met derdegraads brandwonden waar hij niemand over durfde te vertellen. Hij bekende dat uiteindelijk ook, maar hield tot aan de rechtszitting vol dat hij de eigenaar van de auto niet persoonlijk kende.
De Wilnisser zei in de rechtbank dat hij de auto in brand had gestoken omdat de eigenaar hem had beledigd. Maar op een van zijn telefoons vond de politie een filmpje waarop volgens het OM te zien is dat de eigenaar van de auto wordt bedreigd en mishandeld. Na enige aarzeling bekende De J. dat hij die video had gemaakt. Hij wilde niet zeggen wie er nog meer bij betrokken waren, omdat hij al problemen genoeg heeft.

Drugsconflict

Het OM vermoedt dat de zaak te maken heeft met een conflict tussen verschillende groepen drugsdealers die in Mijdrecht, Wilnis en Vinkeveen actief zijn. Er zouden rond het tijdstip van de brandstichting problemen zijn geweest met de kwaliteit van een partij drugs die werden verkocht. De J. ontkent dat hij daar iets mee te maken heeft. Hij wilde ook niet zeggen van wie hij de cocaïne kocht waarin hij dealde.
Volgens de advocaat van De J. is de eigenaar van de uitgebrande auto ook niet van onbesproken gedrag. Maar hoe dat precies zit bleef onduidelijk. Voor de politie was het destijds aanleiding zijn telefoon af te tappen. Uit zijn verklaringen bij de politie blijkt volgens de verdediging dat de eigenaar heeft gelogen en De J. ten onrechte ook met andere autobranden in verband probeerde te brengen.

Zware criminaliteit

De officier van justitie maakt zich grote zorgen over de jonge verdachte. Op een van zijn telefoons is informatie gevonden die er volgens de officier op wijst dat hij actief op zoek was naar een vuurwapen. Verder had hij een zogenoemde dealertelefoon waarop klanten hem konden bellen. Volgens de officier "schurkt hij met zijn activiteiten tegen de zware criminaliteit aan."
Het OM eist twintig maanden cel tegen de Wilnisser, waarvan vijf maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Hij moet zich laten behandelen voor zijn verslaving aan cocaïne en cannabis en moet dat laten controleren. De eigenaar van de auto zou hij 2.600 euro schadevergoeding moeten betalen. Die was destijds zwaar gedupeerd door het verlies van de wagen die hij hard nodig had.

Leven gebeterd?

De J. zegt dat hij inmiddels geen drugs meer gebruikt en is verhuisd naar een andere plaats. Hij heeft ruim een halfjaar in voorarrest gezeten. Zijn advocaat vroeg de rechtbank om hem daarom een grotendeels voorwaardelijke celstraf op te leggen, zodat hij niet terug hoeft naar de gevangenis. Daar zou dan eventueel een taakstraf aan toegevoegd kunnen worden.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak: op donderdag 11 november.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.