Opa en oma zwaaien al 10 jaar lang naar alle basisschoolkinderen uit de buurt

ZEIST - Stipt 08.00 uur staan Els en Aryan Sikkema uit Zeist klaar voor het raam. Al tien jaar lang zwaaien zij elke ochtend alle kinderen toe die door hun straat naar school gaan. Inmiddels zijn ze een begrip in de buurt en worden ze door veel kinderen de 'zwaai opa en oma' genoemd.
Het begon allemaal toen hun eigen kleinkinderen elke ochtend langs hun huis liepen om naar school te gaan. Het viel hen op dat er nog veel meer kinderen door de straat liepen, dus die werden ook toegezwaaid. Daarna zijn ze er nooit meer mee gestopt. "Het tovert bij iedereen een glimlach op het gezicht. In de hectische ochtend drukte, worden ze toch even vrolijk aan het begin van de dag."
Els en Aryan slaan nooit een 'zwaaidag' over.
Het zwaaien blijft niet onopgemerkt. Iedereen die aan komt lopen of fietsen maakt zich klaar om de armen in de lucht te gooien op het moment dat ze het huis van Els en Aryan naderen. "Ze zijn echt een begrip in de buurt. De kinderen worden er altijd heel vrolijk van. Als ik met mijn jongste dochter aan het fietsen ben, kan zij haar handen niet van het stuur loslaten om te zwaaien. Dan zegt ze altijd: mama je moet wel extra voor mij zwaaien", zegt een langslopende moeder.
Die vrolijkheid elke ochtend wordt zelfs beloond met bloemen, taart, chocoladeletters en kaartjes. "Kinderen die naar de middelbare school gaan en daardoor niet meer door onze straat komen, sturen kaartjes om afscheid te nemen en ons te bedanken voor het zwaaien, soms krijgen we bloemen, twee meisjes bakten appeltaart voor ons en er is zelfs een schoolproject over ons gemaakt wat we door de brievenbus kregen", zegt Aryan Sikkema.
Els en Aryan zijn nog lang niet van plan te stoppen met zwaaien
Els en Aryan zijn nog lang niet van plan te stoppen met zwaaien © RTV Utrecht / Rosan Onderwater
"Al die lieve bedankjes en berichtjes ontroeren mij enorm. Wij worden er zelf iedere ochtend ontzettend vrolijk van, maar als je zulke berichtjes leest merk je wel dat het erg bijzonder is", zegt Els Sikkema. Ze zijn voorlopig niet van plan om te stoppen met zwaaien. "We zwaaien zolang door als we kunnen. Het zou toch fantastisch zijn als de kinderen die we toegezwaaid hebben later als ze oud zijn ook zwaaien naar andere basisschoolkinderen."
Er wordt zelfs op verschillende manieren gezwaaid zegt Aryan. "Sommige mensen zwaaien heel uitbundig met grote armen, anderen zwaaien net zolang totdat ze ons niet meer zien en met de overbuurkinderen doen we altijd gymnastiekoefeningen. Dat noemen we onze spiegelperformance. Wij spiegelen de gymnastiekoefeningen van de overbuurkinderen. Dat is elke ochtend ontzettend grappig om te doen."
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Slotstad RTV.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.